Instellingen

Harde kritiek van Haagse Rekenkamer over schuldhulpverlening door gemeente Den Haag

Archieffoto
Financiële meevaller voor Den Haag

DEN HAAG - De schuldhulpverlening in Den Haag verloopt nog lang niet goed genoeg. Dat harde oordeel velt de Haagse Rekenkamer in het rapport 'Streep door de rekening'.

Uitgaande van het landelijk gemiddelde zouden er in Den Haag zo'n 26.000 tot 36.000 mensen problematische schulden hebben. Slechts 4000 mensen melden zich jaarlijks voor schulphulpverlening. Daarvan worden zo'n 1000 mensen geholpen met een schuldbemiddelingstraject. Dat is onvoldoende, concludeert de Rekenkamer.

Daarnaast weet de gemeente volgens de Rekenkamer niet hoeveel mensen van deze groep daadwerkelijk in een schuldenvrij bestaan uitkomen en ook niet wat er gebeurt met de 3000 mensen die niet of niet meer in aanmerking komen voor een regeling.

Gemeente schiet tekort

Verder heeft de Rekenkamer kritiek omdat de gemeente niet kan uitleggen waar ze geld en ambtenaren precies voor inzet. De gemeente werkt onvoldoende samen met andere partijen die een rol spelen bij Hagenaars met financiële problemen. De gemeente vergeet om actief hulp aan te bieden bij mensen met schulden en na een hulptraject ontbreekt het aan nazorg, waardoor mensen mogelijk opnieuw in de schulden terecht komen.

De gemeente Den Haag meldt aan Omroep West dat het onderzoek gewaardeerd wordt omdat het de gemeente helpt met het continue monitoren en verbeteren van de schuldhulpverlening. 'De uitkomsten benadrukken de noodzaak om extra inzet te plegen. Mede daarom wordt er fors geïnvesteerd in schuldhulppreventie en beleiding', schrijft de gemeente. Zo wordt er nog dit jaar een armoedeconferentie gehouden en start de gemeente binnenkort een grote publiekscampagne.