Rijlessen in ruil voor seks? Niet meer als het aan de BOVAG ligt: 'Overheid, kom in actie!'

DEN HAAG - De overheid moet een einde maken aan praktijken van rij-instructeurs die rijles aanbieden in ruil voor seks. Deze opmerkelijke oproep doet brancheorganisatie BOVAG vrijdag. Ook in onze regio zijn er rijleraren die zich aan dit soort praktijken schuldig maken.
De advertenties op de website sexjobs.nl liegen er niet om. 'Ik bied meisjes vanaf 18 jaar gratis rijles', schrijft een zekere Emiel. 'Ik vraag geen seks. Alleen op ze tijd een pijpbeurt of aftrekbeurt', staat te lezen in de advertentie. Erg monogaam lijkt hij niet: 'Ik heb een meid thuis, maar af en toe wil ik wat anders', laat de rijleraar uit Den Haag op internet weten.
Van welke rijschool deze Emiel is, wordt niet vermeld. 'We staan in de regio zeer bekend om ons hoge slagingspercentage', schrijft hij er nog wel bij. '66% haalt de eerste keer zijn rijbewijs'. Om af te sluiten met: 'Mail me snel, want ik neem niet iedereen aan.'

Aftrekken of pijpen voor rijles

Ook een zekere Mick uit Zuid-Holland biedt rijlessen aan, in ruil voor seksuele diensten. 'Ben je een leuke meid tussen de 18 en 24?', vraagt hij zich af. Deze Mick lijkt zelf geen rijleraar te zijn, maar wil graag als 'sugardaddy' fungeren: 'Ik zou graag afgetrokken of gepijpt willen worden. In ruil hiervoor betaal ik jouw rijlessen.'
Uit de advertentie blijkt dat het voor deze man niet de eerste keer is dat hij zoiets wil doen. 'Inmiddels heb ik iemand kunnen helpen en ben ik op zoek naar een nieuwe kandidaat', schrijft hij op dezelfde site. Die heeft zelfs een aparte categorie 'Autorijles' op de site voor vraag en aanbod staan.

'Structureel probleem'

Autobrancheorganisatie BOVAG richt zich vooral op rij-instructeurs die dit soort dingen doen. 'Dat is een structureel probleem aan het worden', zegt woordvoerder Tom Huyskens tegen Omroep West. Volgens hem is dit een probleem van alle tijden. Maar hij wijst vooral op de kwetsbare leeftijdscategorie van de meeste rijleskandidaten, die inmiddels steeds jonger worden.
'Sinds 2011 mag je vanaf 16 jaar rijles nemen en we maken ons zorgen over minderjarigen bij dergelijke instructeurs. Ook moet er tussen instructeur en leerling geen sprake zijn van een relatie gebaseerd op fysiek contact. Daarom roepen we de overheid op tot actie', zegt de woordvoerder van BOVAG.

Verklaring Omtrent Gedrag

'De overheid moet een verklaring omtrent gedrag eisen voor iedereen die rijleraar wil worden', zegt Huyskens. 'Zo moet je een stok achter de deur hebben voor iedereen die in deze branche wil toetreden.' Maar is seks in ruil voor rijlessen dan strafbaar? 'Volgens de politie is het een hellend vlak', zegt de woordvoerder. 'Dit kan ook vallen onder de prostitutiewetgeving. Als een vrouw 50 keer op haar rug moet voor 50 rijlessen, dan is daar feitelijk een escortvergunning voor nodig.'
Vorig jaar scherpte BOVAG zijn lidmaatschapseisen al aan. Tegenwoordig moet voor een lidmaatschap al een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) worden getoond, die duidelijkheid geeft over eventuele fraude, verkeersgedrag en zedendelicten. Sinds de verscherpte regels daalde het aantal rijscholen dat bij de BOVAG is aangesloten van 943 naar 798.

Komt steeds vaker voor

Hoe vaak er rijles wordt aangeboden in ruil voor seksuele handelingen kan de BOVAG niet zeggen. 'De politie zegt in elk geval dat het steeds vaker voorkomt', aldus Huyskens.
Update 14.30 uur: Bij Omroep West heeft zich verkeersschool Emiel uit Katwijk gemeld. Die benadrukt niets met deze praktijken van doen te hebben.