Nieuws

Voorschoten in de ban van razendsnelle opvang van 120 vluchtelingen in sporthal De Vliethorst

VOORSCHOTEN - De opvang van 120 vluchtelingen, die sinds vrijdagavond in sporthal De Vliethorst verblijven, is door de gemeente Voorschoten in razend tempo georganiseerd. 'Inwoners komen dekens brengen, maar er zijn ook nog veel vragen', zegt een woordvoerder.
Het ging vrijdag ineens razendsnel: pas aan het einde van de middag werd bekend
een groep van in totaal 240 vluchtelingen zouden onderbrengen. 'Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) legde
. In overleg hebben we toen besloten dat Leiden en Voorschoten elk 120 vluchtelingen opvangen.'
Binnen enkele uren werd een actiecentrum opgetuigd. 'Het draaiboek lag klaar: sporthal De Vliethorst moest worden leeggemaakt. Dat betekende dat de daar aanwezige sporters hun training moesten afbreken. Het Rode Kruis heeft er voor gezorgd dat er bedden, dekens, toiletartikelen en dergelijke voorzieningen werden getroffen. Het was een enorme inspanning.'
Buurtbewoners kregen vrijdag een brief in de bus, waarin ze werden uitgenodigd om met eventuele vragen naar het gemeentehuis te komen. 'Daar waren zo'n 50 mensen aanwezig. Zaterdagmiddag zullen we bij een nieuwe informatiebijeenkomst op het gemeentehuis zoveel mogelijk vragen proberen te beantwoorden', aldus de gemeentewoordvoerder.
Er leven volop vragen bij inwoners van Voorschoten. 'Ouders van de naastgelegen basisschool, de Gevers Deynootschool, willen weten of hun kinderen er vanaf maandag iets van zullen merken. Dat soort onduidelijkheden zullen we proberen weg te nemen.' Ook is er een liveblog op de website van de gemeente voor het laatste nieuws.

Dekens, kleding, handdoeken en speelgoed

Voorschoten laat weten ontzettend blij te zijn met de bewoners die vrijdagavond al langskwamen om dekens te brengen. 'Dat is zeer sympathiek en wordt zeer gewaardeerd.' Er is nog steeds grote behoefte is aan hoofdkussens, kleding, handdoeken en speelgoed. Mensen die spullen willen langsbrengen, worden door de gemeente gevraagd dit te doen op het terrein van de gemeentewerf aan de Koninklijke Marinelaan.
Op de sporthal zorgt Willem van der Geest van Sportfondsen Voorschoten ervoor dat alles op rolletjes loopt. 'Vrijdagmiddag om 18.15 hoorden we dat we de sporthal leeg moesten maken voor de vluchtelingen', vertelt hij. 'Ja, dat was wel even stressen. Maar uiteindelijk hadden we ruim de tijd: de vrachtwagen van het Rode Kruis, die de bedden en andere spullen kwam brengen, stond in de file.'
UPDATE: Burgemeester Jeroen Staatsen, de politie en het schoolbestuur van de Gevers Deynootschool hebben overleg gevoerd. Er zijn afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van de school. De ouders van de leerlingen ontvangen dit weekend een informatiebrief.
Meer over dit onderwerp is te vinden in ons dossier Vluchtelingen in onze regio.