LUMC Leiden krijgt grote EU-subsidie voor behandelen 'broze bottenziekte'

LUMC, Leids Universitair Medisch Centrum, ziekenhuis Leiden.
Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC © D.F. Malan
LEIDEN - Brussel geeft 6,6 miljoen euro subsidie voor onderzoek van onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar behandeling van 'broze bottenziekte'. De artsen willen baby's nog voordat ze zijn geboren helpen.
De ziekte, osteogenesis imperfecta genoemd, komt voor bij 1 op de 10.000 tot 20.000 baby's. Zij groeien slecht en breken makkelijk hun botten, soms al in de baarmoeder.
Nu is er nog geen goede behandeling. Soms krijgen de baby's stamcellen, maar na de geboorte is de kans op afstoting groot. Daarom willen de doktoren de cellen al geven terwijl de kinderen nog in de baarmoeder zitten. 'Voor de geboorte is het afweersysteem nog niet rijp en daardoor zullen de stamcellen niet worden afgestoten', zegt één van de artsen.

Navelstreng

De stamcellen worden in de navelstreng ingespoten en zijn afkomstig uit de lever van foetussen die in Zweden zijn geaborteerd. Als de behandeling aanslaat, wordt hij na de geboorte voortgezet.
De onderzoekers verwachten niet dat de kinderen helemaal genezen, maar wel dat ze minder botbreuken hebben, beter groeien en minder pijn hebben. Als de 'foetale stamceltherapie' werkt, kan de techniek mogelijk ook tegen andere ziektes gebruikt worden. Bijvoorbeeld om taaislijmziekte, bloedziektes of immunologische stoornissen te behandelen.

Samenwerking

In de studie werken de afdeling immunohematologie van het LUMC, het kinderorthopediecentrum van het UMC Utrecht, University College London en het Karolinska Institute in Zweden samen.