Nieuws

Den Haag maakt dinsdag bekend waar asielzoekers worden ondergebracht

DEN HAAG - Buurtbewoners en politiek worden dinsdag ingelicht over de huisvesting van vluchtelingen in Den Haag. Het college van burgemeester en wethouders heeft maandag twee keer over de plannen hiervoor vergaderd. Dit omdat het 'ook een discussie is waar de samenleving verdeeld over is' en het daarom 'belangrijk is dat de besluitvorming zorgvuldig gebeurt', aldus een woordvoerder van de gemeente.
UPDATE DINSDAG:
Eerder werd al bekend dat Den Haag van het Rijk het verzoek heeft gekregen om asielzoekers op twee plekken onder te brengen: de Prinses Julianakazerne in het Benoordenhout en het voormalig gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Bezuidenhout.
In het oude departement, dat nog maar sinds kort leeg staat, zou een noodopvang voor 500 vluchtelingen komen. In de kazerne zouden, melden bronnen in het stadhuis, statushouders een plek kunnen krijgen.
In het Bezuidenhout wordt niet direct afwijzend gereageerd op de komst van vluchtelingen. 'Wij zitten er niet op te wachten, maar als het dan toch gebeurt, laten we dan goede afspraken maken en daarover dan ook goed communiceren,' zegt Jacob Snijders, voorzitter van het Wijkberaad Bezuidenhout.

Verdeeld

Volgens Snijders is de wijk in grote lijnen verdeeld. De ene helft wil liever geen vluchtelingen, de andere helft snapt dat mensen moeten worden opgevangen en dat dan ook het Bezuidenhout in beeld kan komen. Bij het wijkberaad hebben zich dan ook al mensen gemeld die graag willen helpen, maar ook bewoners met zorgen.
Snijders hoopt dat de gemeente 'maximaal gaat communiceren', met zowel buurtbewoners als de toekomstige bewoners van het ministerie. 'Dit zijn de regels, dit zijn de afspraken, daar hebben we ons aan te houden. Alles open: helderheid en duidelijkheid. Zorg,  als het gebeurt, dat we weten waarover het gaat.'