'BUK-raket oorzaak vliegramp MH17', Volkskrant citeert bronnen over eindrapport

Vliegramp Malaysia Airlines Oekraine
BIj de ramp kwamen honderden mensen om het leven
DEN HAAG - Een BUK-raket van Russische makelij was de oorzaak van de ramp met vlucht MH17 op 17 juli vorig jaar. Dat staat volgens de Volkskrant in het langverwachte eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat dinsdag wordt gepubliceerd.
De
baseert zich op drie bronnen die bij de totstandkoming van het rapport betrokken zijn geweest. De raad wilde dinsdagochtend vroeg niet op de publicatie reageren. Een woordvoerster verwijst naar de officiële presentatie van rapport, aan het begin van de middag.
Al eerder werd gesuggereerd dat een BUK-raket de ramp met het toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne veroorzaakte. Volgens bronnen van de krant is het projectiel vanuit pro-Russisch rebellengebied in Oost-Oekraïne afgevuurd. In het eindrapport zouden locaties gemarkeerd zijn waar vandaan de raket moet zijn afgeschoten. De Russische theorie dat een BUK-raket is afgevuurd vanuit een andere plaats - waar het Oekraïense leger het destijds voor het zeggen had - zou door de onderzoeksraad worden verworpen.

'Hoe dan ook in Rusland ontwikkeld'


De Volkskrant citeert twee bronnen die zeggen dat 'de BUK hoe dan ook in Rusland ontwikkeld en geproduceerd is. Je kunt ervan uitgaan dat die rebellen zo'n BUK-apparaat niet zelf kunnen bedienen. Ik vermoed hulp van Russische ex-militairen.'
Bij de crash van de MH17 kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, van wie er 24 uit deze regio kwamen.