Nieuws

Den Haag vangt vluchtelingen op, onder andere 600 mensen in voormalig ministerie SZW

ministerie sociale zaken
ministerie sociale zaken
DEN HAAG - Den Haag gaat vluchtelingen opvangen op drie locaties in de gemeente. De grootste groep vluchtelingen komt in het voormalig gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan de Anna van Hannoverstraat.
Daarnaast komt er opvang in het gebouw van Parnassia aan de Kiwistraat. Ook wordt een gemeentelijk gebouw aan de Scheveningseweg 90 geschikt gemaakt voor de
.


In het voormalige ministerie van SZW komt een groep van maximaal 600 asielzoekers. Het gaat om tijdelijke noodopvang. De groep kan hier tot het einde van dit jaar blijven. Daarna mogen hier alleen zogenoemde 'statushouders' wonen. Dat zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Tijdelijke opvang minderjarigen

Verder komen in een gebouw van zorginstelling Parnassia/De Jutters aan de Kiwistraat een groep van 40 minderjarige vluchtelingen. Zij mogen tot hun achttiende blijven.
Deze kinderen worden hier onder begeleiding tijdelijk gehuisvest, waarna ze doorstromen naar pleeggezinnen of begeleid wonen. Ze trekken hier al eind deze week in.

Scheveningseweg: 50 tot 100 statushouders

Tot slot wordt een zorgcomplex aan de Scheveningseweg geschikt gemaakt voor 50 tot 100 statushouders. Vanaf begin 2016 moet dit gebouw omgebouwd zijn.
Het college was in eerste instantie van plan om alleen statushouders op te vangen. Toch kiest het nu ook voor noodopvang, na een verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Den Haag moet voor 2400 statushouders voor het eind van 2016 huisvesting regelen.
Eerder werd de Julianakazerne als opvanglocatie genoemd. Hier worden voorlopig geen vluchtelingen opgevangen.