Ongeloof blijft bij nabestaanden vliegramp vlucht MH17, ondanks uitgebreid rapport

Ongeloof blijft bij nabestaande, ondanks uitgebreid MH17 rapport
DEN HAAG - Ondanks heldere conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), overheerst bij nabestaanden nog steeds het ongeloof over de vliegramp met vlucht MH17. Hans de Borst uit Monster verloor zijn dochter Elsemiek bij de ramp en keek met Omroep West naar de reconstructie ervan.
'Het is natuurlijk nog steeds ongelofelijk. Waarom zat in hemelsnaam mijn kind erin', zegt hij kijkend naar het vliegtuigwrak. 'Van binnen kookt het, ondanks dat ik er al vijftien maanden aan heb kunnen wennen dat ze er niet meer is. Ongeloof overheerst nu nog steeds, meer dan mijn verdriet. Deze dag is slechts een kleine puzzelstuk in het geheel. We weten nog niet alles.'
Nabestaanden werden dinsdag in het World Forum in Den Haag als eerste bijgepraat over de conclusies van de OVV. De OVV deed ruim een jaar onderzoek naar de achtergronden van de ramp. Familie van de 298 slachtoffers, onder wie 193 Nederlanders, kregen van voorzitter Tjibbe Joustra uitleg over de conclusies van de raad.

BUK-raket

Die bevestigen de vermoedens die al bestonden: de MH17 is neergehaald met een BUK-raket, een Russisch wapentuig dat grote schade aan de romp heeft achtergelaten. De klap was zo hard, dat niemand in het vliegtuig het neerstorten bewust heeft meegemaakt. Opvallend was dat het toestel vanwege onweer iets van de route moest afwijken. Volgens de OVV had het vliegtuig hoe dan ook over oorlogsgebied gevlogen, omdat het mocht.
Over de schuldvraag heeft de raad geen uitspraken gedaan. Een team van internationale experts is onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie bezig een antwoord op die vraag te vinden. Naar verwachting zal daar pas in 2016 meer over worden bekendgemaakt.