Dierenarts uit Stolwijk mag blijven twitteren over zwanendrifters

DEN HAAG - Dierenarts Saskia van Rooy mag doorgaan met twitteren over de zwanendrifters uit Nieuwerbrug. De familie Oostveen had een kort geding aangespannen tegen Van Rooy omdat vader en zoon zich door haar uitlatingen aangetast voelden in hun goede naam. Volgens de kort gedingrechter in Den Haag is daar geen sprake van.
‘De rechter oordeelt dat de berichten van Van Rooy grotendeels door de feiten worden bevestigd', zo schrijft de rechtbank. Voor de rechter staat vast dat de zwanendrifters zwanen hebben gevangen en getatoeëerd in hun snavels. De uitlatingen van Van Rooy op Facebook en Twitter zijn volgens de rechter dan ook niet onrechtmatig. Ook mag de dierenarts het zwanendriften vergelijken met de leeuwenjacht.

Het kort geding was aangespannen door vader en zoon Oostveen. Tegen hen dient in november een rechtszaak over het zwanendriften en mishandeling van Van Rooy. Ze eisten dat de dierenarts zich tot die tijd zou onthouden van commentaar op sociale media.

Lange historie

De strijd over de zwanen tussen de dierenarts, dierenbeschermers en de drifters kent een lange geschiedenis. Staatssecretaris Sharon Dijksma zei eerder dit jaar dat ze een eind wil maken aan het vangen van wilde zwanen.
Deel dit artikel: