Eeuwenoude Dorpskerk Nootdorp dreigt ten onder te gaan: inzamelingsactie gestart

Eeuwenoude Dorpskerk Nootdorp dreigt ten onder te gaan: inzamelingsactie gestart
NOOTDORP - Het is hét gezicht van Nootdorp: de eeuwenoude Dorpskerk. Het eeuwenoude kerkje heeft de tand des tijds al flink wat keren doorstaan, maar de toren - het oudste deel van de kerk - moet grondig gerenoveerd worden. En daar is behoorlijk wat geld voor nodig.
In brand gestoken door de Spanjaarden in de zestiende eeuw, deels opgeblazen door de ontploffing in het Delftse kruithuis honderd jaar later: het kerkje in het oude centrum van Nootdorp heeft al aardig wat doorstaan. Maar nu staat de kerk voor een volgende uitdaging, namelijk de grootschalige renovatie van de kerktoren.
'De toren is een grote kostenpost', zegt kerkelijk werker Rita van Herk. 'We hebben 150.000 euro nodig om de voegen tussen de stenen te vervangen. Maar dat geld hebben we niet.' Het probleem zit hem volgens Van Herk in het feit dat de voegen te strak zijn gemetseld. 'Het is niet goed voor de stenen en als we er niets aan doen, maakt de kerk zichzelf kapot.'

Steentje bijdragen

De kerk heeft diverse acties op touw gezet om 100.000 euro in te zamelen, want, 50.000 euro krijgt de kerk als subsidie. 'We zijn een rijksmonument, dus een deel van de kosten wordt vergoed door de overheid, maar niet alles.' En dus is er op 7 november aanstaande een bazaar bij de kerk om een deel van het geld bij elkaar te zamelen.
Ook heeft de kerk de actie 'Draag je steentje bij!', met deze actie kunnen mensen voor twee euro een steentje in de toren adopteren.