Instellingen

Lezing over roofoverval op juwelier Ruud Stratmann uit Den Haag binnen 48 uur uitverkocht

Kist Ruud Stratmann
Kist Ruud Stratmann
DEN HAAG - De speciale avond die de politie in Den Haag organiseert over het rechercheonderzoek naar de fatale roofoverval op juwelier Ruud Stratmann in 2012, was binnen 48 uur uitverkocht. De politie is platgemaild door mensen die graag op 9 november naar de lezing in Theater aan het Spui willen.
Omdat het aantal plaatsen in het theater beperkt is, moesten geïnteresseerden zich aanmelden. 'We hebben hele leuke mailtjes binnengekregen, maar ook hele aangrijpende verhalen', zegt een politiewoordvoerder. 'Veel mensen vinden het vooral interessant, zo'n kijkje in de keuken.'
Rechercheurs vertellen op 9 november hoe de daders na de overval op Ruud Stratmann zijn opgespoord. De Haagse juwelier werd op 25 april 2012 in zijn zaak aan de Beeklaan overvallen en doodgeschoten. Er volgde een klopjacht naar de daders, Sandro G. en Ziya B., door een rechercheteam van 40 man sterk. Beelden van de overval en de identiteit van de overvallers werden al snel vrijgegeven. Binnen een week had de politie ze te pakken.
De bedoeling van de politie is om jaarlijks een soortgelijke lezing te geven. Als thema voor deze eerste avond is gekozen voor de fatale roofoverval. Onderzoeksleider René Smulders over de klopjacht: 'Deze overvallers waren tikkende tijdbommen. Ze schuwden dodelijk geweld niet.'

Interne traditie

'Politie Den Haag Exclusief' borduurt voort op een interne traditie. Binnen de eenheid worden geregeld bijeenkomsten georganiseerd waar collega's elkaar bijpraten over bijzondere onderzoeken. Die bijeenkomsten wil de politie nu ook voor het grote publiek houden, om mensen te laten zien hoe de politie bij zo'n spraakmakend onderzoek werkt.