Vluchtelingenopvang in onze regio: De laatste stand van zaken

© Alexander van Mazijk
REGIO - In onze regio gebeurt er veel op het gebied van vluchtelingenopvang. Door al die nieuwsberichten zie je mogelijk door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de laatste ontwikkelingen per gemeente. Dit overzicht is bijgewerkt tot en met donderdag 31 december 2015.
Alphen aan den Rijn
De gevangenis in Alphen aan den Rijn wordt voor zes maanden een opvanglocatie voor maximaal 1140 vluchtelingen. Een aantal vluchtelingen is vanwege bedreigingen overgeplaatst naar Rotterdam. Burgemeester Liesbeth Spies gaf aan dat er na april 2016 geen vluchtelingen meer worden opgevangen in de gevangenis.

Bodegraven-Reeuwijk

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft van vrijdag 23 tot en met donderdag 29 oktober in sporthal De Meerkoet in Reeuwijk 110 vluchtelingen opgevangen.

Delft

Delft onderzoekt of het voormalige kantongerechtsgebouw aan de Korte Geer ingezet kan worden voor de huisvesting van vluchtelingen. Dat gebeurt op verzoek van het Rijk.

Den Haag

In Den Haag worden vluchtelingen opgevangen op drie locaties. De grootste groep woonde van november tot eind december in het voormalig gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Anna van Hannoverstraat. Deze locatie wordt klaargemaakt voor statushouders. Daarnaast zijn er al veertig minderjarige vluchtelingen aangekomen in het gebouw van Parnassia aan de Kiwistraat. Ook wordt een gemeentelijk gebouw aan de Scheveningseweg 90 geschikt gemaakt voor de komst van statushouders.

Gouda

Op de plek waar eerder een mega-moskee gebouwd zou worden in de gemeente Gouda, komt een asielzoekerscentrum. Er zouden 500 mensen gehuisvest worden in de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne, voor maximaal tien jaar.

Hillegom

De gemeente Hillegom heeft van dinsdag 27 oktober tot maandag 2 november een groep van 100 tot 150 vluchtelingen opgevangen in sporthal De Vosse. De groep zou eerst in sporthal Northgo in Noordwijk worden opgevangen, maar die locatie werd afgekeurd door het Rode Kruis en de Intergemeentelijke Sociale Dienst.

Kaag en Braassem

De gemeente Kaag en Braassem heeft vanaf 21 oktober vluchtelingen opgevangen in sportcomplex De Tweesprong. In totaal was daar plek voor 120 vluchtelingen. De groep vertrok dinsdag 27 oktober naar Leidschendam-Voorburg.

Katwijk

Er komt een permanent asielzoekerscentrum voor 600 vluchtelingen in Katwijk. Op dit moment zitten er op de locatie aan de 1e Mientlaan tijdelijk 1200 asielzoekers opgevangen.

Leiden

In het oude TNO-pand op de Wassenaarseweg in Leiden worden vanaf vrijdag 30 oktober 250 asielzoekers voor maximaal een jaar opgevangen. Daarnaast heeft de Universiteit Leiden van vrijdag 23 oktober tot vrijdag 30 oktober 120 vluchtelingen opgevangen in het Universitair Sportcentrum aan de Einsteinweg. Eerder werden in Leiden van 9 tot 16 oktober vluchtelingen opgevangen in de 3 Octoberhal.

Leiderdorp

De gemeente Leiderdorp stelde van vrijdag 23 oktober sporthal De Bloemerd zes dagen beschikbaar voor de opvang van 120 vluchtelingen.

Leidschendam-Voorburg

De gemeenteraad heeft besloten om een azc voor 200 asielzoekers te maken in het voormalig zorgcomplex Schakenbosch in Leidschendam. Een aantal inwoners liet via een officieus burgerreferendum weten hiertegen te zijn. Eerder zijn maximaal 200 vluchtelingen voor zes dagen opgevangen in sportcomplex De Fluit in Leidschendam-Voorburg.

Lisse

In Lisse werden van woensdag 21 tot en met dinsdag 27 oktober voor zes dagen 150 vluchtelingen opgevangen. De groep kwam van Voorhout en verbleef in sporthal De Waterkanten in Lisse. De groep werd ingeënt tegen Hepatitis A, nadat één van de tijdelijke bewoners besmet bleek te zijn met het virus.

Midden-Delfland

De gemeente Midden-Delfland zet in op het versneld huisvesten van statushouders in mobiele woningen. Het is de bedoeling dat er maximaal 50 ‘portocabins’ komen. De gemeente wil het toekomstige woongebied ‘De Kreekzone’ in Den Hoorn hiervoor gebruiken.

Oegstgeest

Naast het college van burgemeester en wethouders staat ook de gemeenteraad in Oegstgeest positief tegenover het opvangen van 56 minderjarige vluchtelingen bij jeugdgevangenis Teylingereind. De jongeren worden opgevangen voor minimaal een half jaar. Wanneer de groep tussen de veertien en achttien jaar precies naar de gemeente komt, is nog niet bekend.

Pijnacker-Nootdorp

In de gemeente Pijnacker-Nootdorp werd sporthal De Viergang een tijdelijke noodopvang voor 150 vluchtelingen. Deze groep, die vooral bestond uit gezinnen, verbleef hier van zondag 4 tot vrijdag 9 oktober. Per bus werden de vluchtelingen naar hun volgende locatie gebracht.

Rijswijk

In de voormalige Technische Hogeschool aan de Lange Kleiweg in Rijswijk komen voor een periode van drie tot vijf jaar 500 asielzoekers te wonen. De gemeente plaatst voor de opvang tijdelijke units. De vluchtelingen moeten er in het eerste kwartaal van 2016 komen.

Teylingen

De gemeente Teylingen ving vanaf donderdag 15 oktober 150 vluchtelingen op voor zes dagen in sporthal De Tulp in Voorhout. De groep vertrok woensdag 21 oktober naar sporthal De Waterkanten in Lisse.

Voorschoten

Het Rode Kruis richtte sporthal De Vliethorst in Voorschoten op vrijdag 9 oktober in voor noodopvang. De groep van 120 vluchtelingen bleef hier tot vrijdag 16 oktober. Inwoners van de gemeente waren nieuwsgierig naar de tijdelijke bewoners en kwamen kijken.

Waddinxveen

Vanaf donderdag 15 oktober zaten er ongeveer 100 vluchtelingen in sporthal De Dreef in Waddinxveen. De groep vertrok dinsdag 20 oktober naar opvangcentra in Maastricht en Roermond.

Wassenaar

Duinrell gaat deze winter maximaal 750 asielzoekers in de vakantiehuisjes op het landgoed in Wassenaar huisvesten. Daarmee geven Duinrell en de gemeente gehoor aan het verzoek van het COA. Het gaat om de periode van 9 november 2015 tot en met 17 maart 2016.

Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer heeft van donderdag 19 tot en met dinsdag 24 november vluchtelingen opgevangen in sporthal De Veur.

Zoeterwoude

De gemeente Zoeterwoude ving van vrijdag 16 oktober tot vrijdag 23 oktober 123 vluchtelingen op in sport- en recreatiecentrum De Klaverhal. De opgevangen groep vertrok daarna naar de opvanglocatie in het Universitair Sportcentrum in Leiden.

Zuidplas

De gemeente Zuidplas ving woensdag 28 oktober 150 vluchtelingen op in sporthal De Kleine Vink in Nieuwerkerk aan den IJssel. De groep bleef zes dagen in de sporthal.
Lees al het nieuws over de vluchtelingen in Zuid-Holland in ons nieuwsdossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen