Nieuws

'Kosten asielopvang gaan richting 1 miljard euro'

Archief
DEN HAAG - De kosten voor de opvang van asielzoekers gaan dit jaar richting 1 miljard euro. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat donderdag bij BNR.
Dijsselbloem had eerder al gezegd dat er door de grote stroom vluchtelingen extra geld nodig is voor de asielopvang. Bij BNR zei Dijsselbloem dat het inmiddels om 'hele grote bedragen' gaat. 'Maar je kunt niet anders, je kunt mensen niet op straat laten slapen.'
De extra uitgaven worden eind november bij de najaarsnota van het kabinet opgenomen in de bijstelling van de begroting. Het kabinet zal er niet om gaan bezuinigen, zei Dijsselbloem.

Meer asielzoekers dan verwacht

Het kabinet ging er vorig jaar nog van uit dat er dit jaar 22.000 asielzoekers naar Nederland zouden komen. Dat werd in het voorjaar al verhoogd naar 40.000, maar ook dat zal te laag zijn ingeschat.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie meldde dinsdag dat het aantal asielverzoeken in ons land waarschijnlijk gaat uitkomen tussen de 50.000 en 60.000. Tot en met september bedroeg de asielinstroom 35.900. Het gaat dan om nieuwe asielaanvragen, nareizen van gezinsleden en tweede en volgende aanvragen voor asiel.

Steun opvang vluchtelingen

De gemeenteraad in Den Haag besloot woensdagavond dat het de plannen steunt om op drie locaties in de stad vluchtelingen op te vangen. Ook in Pijnacker-Nootdorp, Leiden, Alphen aan den Rijn en Voorschoten zijn of worden vluchtelingen opgevangen.
De wekelijkse instroom varieerde de afgelopen weken tussen 2400 en 4200. Vorig jaar vroegen 30.020 mensen asiel aan in ons land.