Nieuws

Eerste vluchtelingen morgen verwacht bij Parnassia in Den Haag

DEN HAAG - Vrijdag komen de eerste vluchtelingen aan in Den Haag. Bij zorginstelling Parnassia in de Kiwistraat arriveren veertig alleenstaande minderjarige jongens tussen de 12 en 18 jaar. Ze zullen na de herfstvakantie naar een internationale schakelklas van het Johan de Witt College in Den Haag gaan.
Morgen komt de groep naar Den Haag. 'We moeten nog wat laatste voorbereidingen treffen maar we zijn er klaar voor, ' zegt projectcoördinator Betty Heemels van Parnassia.
Het is de bedoeling dat de kinderen bij Parnassia begeleid worden en uiteindelijk doorstromen naar een pleeggezin of eigen woning. 'Het is tijdelijke noodopvang die wij bieden van ongeveer een half jaar. Het is uitdrukkelijk geen zorg,' zegt Heemels. 'Het kan zo zijn dat er kinderen met psychische problemen bij ons komen maar dat hoeft niet. Wij hebben wel expertise op het gebied van jeugdzorg en de behandeling van mensen met een andere culturele achtergrond.'

Begeleiding

Er is elke dag begeleiding in de Kiwistraat van steeds vier begeleiders. Maar er wordt veel zelfredzaamheid van de kinderen verwacht. 'Zo zullen ze zelf gaan koken.'
Overdag gaan de kinderen naar school. Heemels: 'Ze gaan naar een internationale schakelklas van het Johan de Witt College. Daar wordt een extra schakelklas gestart.' Een schakelklas is gericht op kinderen die de taal niet spreken.
Donderdagavond is een informatieavond voor omwonenden van de Kiwistraat.