1140 vluchtelingen naar Alphen aan den Rijn, gemeenteraad stemt in met opvang

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn zal vanaf volgende week vluchtelingen gaan opvangen. De Alphense gemeenteraad stemde donderdagavond, zoals verwacht, met een ruime meerderheid in met de komst van een noodopvang voor maximaal 1140 vluchtelingen. Dat meldt mediapartner Studio Alphen. De vluchtelingen worden voor maximaal zes maanden ondergebracht in het gevangeniscomplex aan de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn.
‘Alphen moet vluchtelingen een warm welkom geven. De gevangenis is geschikt, veel geschikter dan de eerdere optie Rijnzate’, bepleitte raadslid Jos Ensing (CDA). ‘Wij willen liever niet dat hier vluchtelingen komen. Maar vluchtelingen willen hier ook liever niet zijn. Zij kunnen alleen niet meer in hun eigen land blijven. Zij komen hier niet voor de lol’, aldus Rob de Vries (Nieuw Elan). Ook VVD’er Robbert Prins vindt de gevangenis een betere optie dan Rijnzate en is blij dat Rijnzate geen optie meer is. ‘Ook een goede zaak dat het om maximaal zes maanden gaat’, vervolgt Prins.

LEES OOK: Gevangenis in Alphen aan den Rijn gaat tijdelijk dicht en wordt opvang voor vluchtelingen

‘Het COA neemt een hypotheek op de discussie door te zeggen dat het maximaal zes maanden is. Wat ons betreft is langer ook bespreekbaar’, aldus Richard Middelraad (D66), die verwacht dat over een half jaar het probleem nog niet is opgelost. ‘Fijn dat er geen jonge kinderen zullen komen. Een gevangenis is daar geen geschikte locatie voor. Ook goed om te horen dat mensen niet zes maanden lang hier blijven, maar een korte periode en dan door gaan’, meldt Marijke Kottenhagen (GroenLinks). Gulhan Keskin (PvdA) hoopt dat het COA lokaal de producten zal inkopen die gebruikt worden in de gevangenis, zodat de Alphense ondernemers ook profiteren.

Burgemeester Spies

‘Ik werd niet heel blij toen ik gebeld werd met de mededeling: Liesbeth, we denken na om de penitentiaire inrichting te ontruimen en daar een opvangplek van te maken voor 1140 vluchtelingen’, aldus burgemeester Liesbeth Spies, die maandagavond het eerste gesprek voerde met het COA over de mogelijke noodopvang. Dinsdag volgde een collegebesluit en werd het nieuws wereldkundig gemaakt.

Is zes maanden ook echt zes maanden? ‘Wat ons betreft wel. Maar kunnen we zeggen dat het probleem over een half jaar verholpen is? Dat is niet zeker’, vervolgt Spies. Ze legt uit waarom toch te denken dat het bij zes maanden blijft. Er komt ruimte vrij in azc’s en de gevangenis is een dure oplossing. Er werkt veel personeel en zij geven toestemming voor een half jaar, maar daarna moeten er weer gevangenen komen.

De voormalige Rijnzate-locatie aan de Magnoliastraat is geen optie meer, benadrukte Spies nogmaals. Dat gebouw bleek veel minder geschikt dan aanvankelijk bedacht. In de gevangenis zijn sportvoorzieningen, een gezondheidsapotheek, een winkel enzovoorts. Minder dan 1140 vluchtelingen opvangen in de gevangenis, wil het COA niet.

Tegen

Wil Verschuur (Beter Alphen) is tegen. ‘Echte vluchtelingen moeten geholpen worden. Maar, er zijn ook heel veel gelukszoekers. Maar eerst moet de armoede onder Nederlanders verholpen worden.’ RijnGouweLokaal deelt die zorgen over de werkgelegenheid en woningaanbod van Nederlanders. ‘Moeten het echt zoveel vluchtelingen zijn? Het zijn voornamelijk mannen. Wat gebeurt er als zij zich vervelen? Hoe zit het dan met de veiligheid?’, aldus Ank de Groot.

Vrijwel de gehele gemeenteraad stemde donderdagavond in met de komst van een noodopvang voor 1140 vluchtelingen. Alleen Beter Alphen (één zetel) stemde tegen. CDA, Nieuw Elan, VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP, SGP, RijnGouweLokaal en Groene Hart Democraat stemden voor.
Deel dit artikel: