Vrijwilliger Verzetsmuseum in Gouda stuit in kluis op vergeten foto's van geweld Nederlands-Indië

Een KNIL soldaat bewaakt twee gevangen die verhoord worden.
Een KNIL soldaat bewaakt twee gevangen die verhoord worden. © Verzetsmuseum Zuid-Holland
GOUDA - In het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda zijn per toeval 179 dia's en foto's ontdekt. Daarop is onder meer te zien dat Indonesiërs door geweld zijn omgekomen in het toenmalige Nederlands-Indië. De foto's zullen worden getoond in het museum.
Joost Lamboo, een van de vrijwilligers van
ontdekte de beelden afgelopen jaar in het depot, meldt directeur Arjen van Wijngaarden. Hij stuitte op de foto's in een gepantserde kluis van het voormalige bankgebouw, waarin het Verzetsmuseum Zuid-Holland gevestigd is.
De zwart-witfoto's zijn in de loop der jaren wel beschadigd geraakt. 'De foto's zijn 70 jaar oud, dat is niet zo raar', vertelt Lamboo. Hoe de foto's in het Verzetsmuseum terecht zijn gekomen is niet bekend. 'Ik was de eerste die de beelden weer tegen het licht hield.'
Op één van de foto's zijn zes lijken te zien, liggend in een greppel. Op basis van de foto's valt niet te zeggen of de mannen slachtoffer zijn van een standrechtelijke executie of bijvoorbeeld zijn omgekomen tijdens gevechten.
Volgens museumdirecteur Van Wijngaarden gaat het om 'heel bijzonder' materiaal. 'Over deze periode is nog maar heel weinig vrijgekomen', zegt de directeur.

'Authentieke beelden'

De foto's zijn waarschijnlijk gemaakt in de omgeving van Bandoeng in de jaren '45-'49. Zo is onder meer het bekende Hotel Savoy-Homann erop te zien. Het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies NIOD heeft de beelden gezien en beschouwt ze als authentiek, meldt het Verzetsmuseum.