Raket van TU Delft op kaarsvet en zoetjes alsnog gelanceerd, haalt recordhoogte van 21 kilometer

DEN HAAG - De Delftse studentenraket Stratos II+ is alsnog gelanceerd. Het vaartuig ging vrijdagmiddag in Zuid-Spanje de lucht in, ondanks een paar haperingen bij het aftellen. Volgens de eerste berichten heeft de raket een hoogte van 21 kilometer bereikt. Dat is een record, maar niet zo hoog als van tevoren gehoopt.
Het was de bedoeling dat hij een hoogte van 50 kilometer bereikt. De raket bereikte in 0,85 seconden een snelheid van 100 kilometer per uur. Daarna kan de raket een topsnelheid van rond de 3.000 kilometer per uur halen. Daarmee gaat hij in anderhalve minuut naar het hoogste punt. Of hij dat ook gehaald heeft moet nog berekend worden.
Op het hoogste punt van de vlucht komt een parachute naar buiten en zakt de raket terug naar de aarde. Ongeveer tien minuten na lancering zou hij in de Atlantische Oceaan moeten plonzen. De 7 meter lange raket gebruikt als brandstof een mengsel van sorbitol (zoetstof) en paraffine (kaarsvet), en wordt daarom ook de kaarsvetraket genoemd.

Eerste poging mislukt

De studenten hadden donderdag ook geprobeerd de raket te lanceren, maar toen mislukte dat. Een klep naar de motor ging niet open en de raket bleef op de grond staan. Ook vorig jaar mislukte de recordpoging. In 2009 vestigde Delft het record door de 12,5 kilometer te halen.
Meer studententeams azen op het hoogterecord. Volgende week gaat een team uit Stuttgart een poging wagen om een raket naar 30 kilometer hoogte te lanceren. Als de Nederlanders niet slagen en de Duitsers wel, neemt Duitsland het record van Nederland over.

De ruimte in

Over een paar jaar willen de Delftenaren echt de ruimte in. Om dat te halen, moeten ze boven de 100 kilometer komen.