'Morele aanslag', brief met stemadvies aan Turken wekt veel woede in Den Haag

DEN HAAG - 'Dit is een morele aanslag', de voorzitter van de Turks-Islamitische Culturele Stichting in Den Haag is absoluut niet te spreken over de brief met het stemadvies. Alle Turken die in Nederland wonen hebben namelijk een brief gekregen met het advies om op 1 november op de Turkse AK-partij te stemmen.
'Hoe komen ze aan mijn gegevens?', vraagt hij zich af. 'Die zouden toch privé moeten zijn.' Hij vindt het heel erg dat zijn privacy geschonden is. 'Wij hebben hier in Nederland, maar ook in Turkije het recht op privacy. Mijn adresgegevens zouden niet zomaar aan een Turkse politieke partij doorgespeeld moeten worden.'
Hij denkt dat het Turkse Consulaat in Rotterdam de adresgegevens aan de politieke partij heeft gegeven. 'Alle adressen liggen nu dus eigenlijk gewoon op straat.' Het Turkse consulaat heeft laten weten er niets mee te maken te hebben.

'Iedereen heeft het over die brief'

Volgens de voorzitter is de brief, die is ondertekend door Turkse premier Ahmet Davutoglu en lid van de AK-partij, het gesprek van de dag. 'Iedereen heeft het er bij de moskee over. Alle mensen spreken hun ergernissen erover uit en zijn boos', vertelt hij.
Ook Nuri Aslan uit Den Haag heeft de brief ontvangen. 'Ik ben echt boos. Dit is een kwestie van privacy, maar dat wordt gewoon geschonden', vertelt hij. Op social media noemen mensen de brief 'bizar' en 'zeer vervelend'.


'Dit is niet de bedoeling'
'Ik denk overigens dat dit een soort laatste poging is van de AK-partij om nog stemmen binnen te halen', legt de voorzitter van de Haagse stichting uit. Maar dit is volgens hem absoluut niet de manier. 'Ze mogen dit niet zo doen. Dit is niet de bedoeling.'