Duinzigt Woonservice Den Haag teruggefloten om onterechte bemiddelingskosten

© Omroep West
DEN HAAG - Een huurder hoeft bij het zoeken naar een woning geen bemiddelingskosten te betalen aan een bureau dat ook voor de verhuurder werkt. Dat oordeelde de Hoge Raad naar aanleiding van een zaak die was aangespannen tegen Duinzigt Woonservice uit Den Haag.
Duinzigt bood huurhuizen aan op haar website, in opdracht van verhuurders. Potentiële huurders die huizen van Duinzigt wilden bekijken moesten zich eerst inschrijven op de site en akkoord gaan met de algemene voorwaarden. Daarin staat dat de huurder bemiddelingskosten van één maand huur, moet betalen als hij of zij een huis vond, via Duinzigt.
Maar dat mag dus niet. In dit soort gevallen moet de verhuurmakelaar, als deze iets wil verdienen aan de bemiddeling, de kosten verhalen op de verhuurder. Die is immers degene die opdracht gaf te bemiddelen. Volgens de wet mag een verhuurmakelaar niet 'twee heren dienen'.

Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten mogen wel worden gevraagd wanneer de website een 'elektronisch prikbord' is, waar de verhuurder en huurder met elkaar in contact kunnen komen. Ook kunnen er bemiddelingskosten gevraagd worden als de huurder een makelaar aan het werk zet om een huis te vinden.
De kantonrechter doet uiteindelijk uitspraak in deze zaak.