Lekkerste bockbier van Nederland komt uit Delft, Delftse Donderslag wint verkiezing

De Koperen Kat is een brouwerij in Delft.
De Koperen Kat is een brouwerij in Delft. © Facebook De Koperen Kat).
DELFT - Delftse Donderslag is verkozen tot het lekkerste bockbier van Nederland. Het bier wordt gebrouwen door stadsbrouwerij De Koperen Kat in Delft.
De verkiezing ‘Het lekkerste Bockbier van Nederland’ werd dit jaar voor de vijftiende keer gehouden. Zo’n 140 consumenten deden mee aan de grote blindproeverij, waarbij 45 Nederlandse bockbieren geproefd werden. De Koperen Kat spreekt van een 'fantastisch resultaat'. 'Nederland is om!'
De tweede plaats ging naar de Bronckhorster IJsselbock van Brouwerij Rodenburg in Bronckhorst en het brons was voor Texels Bock van de Texelse Bierbrouwerij.

'Krachtige smaaksensatie'

De naam Delfse Donderslag verwijst naar de ontploffing van het Delftse Kruithuis in 1654. Die zou veroorzaakt zijn doordat een vonk van de lantaarn waarmee een wacht het buskruit inspecteerde, oversprong op het explosieve materiaal.  Zo'n 90.000 pond, naar verluidt. De ontploffing veroorzaakte grote schade.
'Ons bier zorgt voor een net zo krachtige smaaksensatie als de Delftse Donderslag', legt Sander Quirijns van De Koperen Kat uit. 'Doordat we gebruik hebben gemaakt van onder andere caramelmout heeft het bier een lichtzoete, volle smaak.'

Zwaar bockbier

In de categorie zwaar bockbier ging de eerste prijs naar het bockbier van de Rotterdamse brouwerij De Pelgrim.