Bemiddelingskosten terugvorderen op je verhuurmakelaar? Zo doe je dat

© ANP
DEN HAAG - Heb jij bemiddelingskosten betaald aan een verhuurmakelaar? Dan is de kans groot dat je dat geld terug kunt vragen. De Hoge Raad oordeelt dat huurders niet hoeven te betalen, als de makelaar ook voor de verhuurder werkt. Dat bleek uit een zaak tegen Duinzigt Woonservice, uit Den Haag. Zo kun je je geld terugvragen.
1. Onderzoek of je recht hebt op teruggave van de bemiddelingskosten
Binnen vijf jaar nadat je bemiddelingskosten, of courtage, hebt betaald kun je dat bedrag terugvorderen. Meestal gaat het om één maand huur. 'In de meeste gevallen zijn bemiddelingskosten onterecht', vertelt woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond. Alleen als je de verhuurmakelaar zelf opdracht hebt gegeven op zoek te gaan naar een huurwoning moet je betalen. Trip: 'In de praktijk hebben huurders zelf op een website een woning opgezocht. In die gevallen werkt de makelaar voor de verhuurder en hoef je dus niet te betalen.'

2. De verhuurmakelaar zegt dat de kosten wél terecht zijn

'Maar we hebben de verhuurder geen kosten berekend', is een veelgehoord argument van verhuurmakelaars. Om die reden zou er geen sprake zijn van het 'dienen van twee heren', zoals het juridisch heet. Volgens de rechter is dat geen geldige verklaring. De makelaar werkt in bovenstaande gevallen voor de verhuurder. Dat hij daar geen kosten voor rekent is zijn eigen probleem, dat wil niet zeggen dat hij wel aan de huurder een vergoeding mag vragen voor het bemiddelen. Ook het laten zien van een woning aan een potentiële huurder is werk in opdracht van de verhuurder.

3. Stuur een brief waarin je de bemiddelingskosten terugvordert

Heb je inderdaad onterecht bemiddelingskosten betaald? Dan moet je een brief sturen naar de verhuurmakelaar, waarin je het bedrag terugvordert. De Woonbond heeft een modelbrief opgesteld, die gratis te gebruiken is. Je hoeft dan alleen wat gegevens in te vullen die op jouw specifieke situatie van toepassing zijn. Er zijn ook advocaten actief die op no-cure no-paybasis aanbieden dit gedeelte voor hun rekening te nemen. Maar: wel cure, wel pay, dus daar moet je rekening mee houden.

4. Naar de kantonrechter

In het gunstige geval komt de verhuurmakelaar meteen over de brug, na het ontvangen van je terugvorderingsbrief. De kans is groter dat de verhuurmakelaar dat zal weigeren. Dan kun je naar de kantonrechter. 'Dat is voor veel mensen een flinke stap', zegt Trip, 'maar de Hoge Raad is duidelijk geweest over hoe de wet uitgelegd moet worden: deze praktijk mag niet.' De verliezende partij draait voor de proceskosten op, dus 'als ze slim zijn laten verhuurmakelaars het niet op rechtszaken aankomen', aldus Trip. Huurders kunnen zich ook wenden tot De Geschillencommissie.