IN BEELD: Alphense gevangenis omgetoverd tot vluchtelingenopvang

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het was dinsdag een wat vreemde dag voor het personeel van de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Honderden gedetineerden hebben de penitentiaire inrichting aan de Eikenlaan verlaten, om plaats te maken voor 1140 vluchtelingen. Voor het eerst sinds tijden staan alle deuren van de gevangenis open.
De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn stemde vorige week donderdag in met de komst van de vluchtelingen. Het gaat om een tijdelijke opvang van maximaal een half jaar. De eerste 200 vluchtelingen zijn dinsdag aan het begin van de avond aangekomen. In de loop van de week volgt de rest.

Meer mooie fotoseries? Kijk hier!

'De nood is heel erg hoog, want er komen ongelofelijk veel mensen ons land binnen', zegt Jeanette Scholten van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 'Dat betekent dat wij capaciteit moeten creëren. En de gevangenis in Alphen aan den Rijn was voor ons een mogelijkheid om vrij snel asielzoekers te kunnen huisvesten.' Het COA heeft de afspraak gemaakt dat alle celdeuren het komende half jaar niet op slot kunnen.

Van gesloten naar open setting

Het personeel van de gevangenis laat alles rustig gebeuren. 'Het is wel wennen dat je vanuit een gesloten setting ineens naar een open setting gaat', aldus directeur Gerard van der Laan. 'Het personeel zal worden ingezet als woonbegeleider op de verschillende afdelingen. Maar we hebben gezien dat zo'n tachtig procent van het personeel die rol graag het komende half jaar op zich zou willen nemen.'
Deel dit artikel: