Zeven jaar cel geëist tegen Azzedine C in Haags jihadproces

© Archief
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tot zeven jaar geëist tegen negen verdachten in het grote 'Haagse' jihadproces. Die hoogste straf werd geëist tegen Azzedine C. (33). Volgens justitie was hij de aanjager en leider van de 'terroristische organisatie' die jongeren naar Syrië of Irak wilde laten reizen, om daar deel te nemen aan de gewapende strijd.
Tegen bekeerling Rudolph H. (25) werd zes jaar geëist en tegen de negentienjarige Oussama C. vijf jaar. Justitie stelt dat H. de 'mediaman' is geweest van het gezelschap. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de volgens het OM opruiende website De Ware Religie. De jonge Oussama C. wordt door het OM gezien als de
. Hij hield
en preken.
Azzedine C. (Abou Moussa) , Oussama C. (Abou Yazeed) en Rudolph H. (Abou Suhayb) trokken de afgelopen jaren aandacht met acties op straat, zoals demonstraties in de Haagse Schilderswijk, en uitingen op sociale media.

Gewapende strijd

'Tientallen jongeren zijn onder invloed van deze groep uitgereisd om deel te nemen aan de gewapende strijd. Het verdriet bij de ouders en andere familieleden die zij achterlieten is groot', zeiden de aanklagers om de ernst ervan aan te geven.
Andere forse eisen waren er dinsdag tegen de Syriëgangers Anis Z. (vijf jaar) en Hatim R. (zes jaar). Zij zijn nog altijd in het strijdgebied. Tegen de vrouw van Azzedine C., Iman B. (26), is twee jaar geëist. Zij had volgens het OM haar eigen rol in de groep en zou zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing via sociale media.

Trainingskamp

Andere verdachten zijn Jordi de J. (22) die een trainingskamp in Syrië bezocht en terugkeerde (drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk), De 41-jarige Moussa L. (dertig maanden, waarvan tien voorwaardelijk) en Hicham el O. (30), die eveneens in Syrië is geweest (vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk).
De verdenkingen verschillen per verdachte. Het gaat om opruiing tot terroristische misdrijven, ronselen voor de gewapende jihad en deelname aan een criminele (terroristische) organisatie. Oussama C. is de enige die een straf hoorde eisen voor ronselen.