'Drugsdouanier Gerrit G. uit 's-Gravenzande niet de enige mol bij douane'

'S-GRAVENZANDE - Douanier Gerrit G. uit 's-Gravenzande, die eerder dit jaar werd aangehouden omdat hij criminelen hielp met het invoeren van grote partijen drugs, is zeer waarschijnlijk niet de enige mol binnen de douane in de Rotterdamse haven. Volgens de NOS blijkt uit het dossier dat drugscriminelen ook andere douaniers hebben omgekocht.
Het OM kan niet reageren omdat het onderzoek nog in volle gang is, zegt een woordvoerster tegen de NOS.

G. zou een rol hebben gehad in de smokkel van een container met 400 kilo cocaïne uit Brazilië. Ook zou hij meer weten over een onderschept transport met 3000 kilo cocaïne. Door zijn functie als selecteur op de afdeling pre-arrival bepaalde hij of een container gecontroleerd moest worden. Gaf hij de code wit, dan vond er geen controle plaats.

Bakken met geld

De douanier werkte voor verschillende criminelen en verdiende bakken met geld aan zijn corruptie. Hij liet sinds 2013 zeker vijf ladingen drugs door, zo verklaarde hij zelf. Hij kreeg 7,5 procent van de marktwaarde van elke kilo drugs die hij doorliet: ruim 2000 euro voor een kilo cocaïne.

In zijn huis in 's-Gravenzande vond de politie eerder dit jaar een boodschappentas met 1,17 miljoen aan briefjes van 500 euro. G., die in april werd aangehouden, is onlangs op vrije voeten gesteld om te kunnen zorgen voor zijn terminaal zieke vrouw. Hij praat inmiddels niet meer met de politie.

De politie heeft op YouTube beelden geplaatst van de drugsvondst van 400 kilo coke.

Deel dit artikel: