Haagse journalist Alexander Münninghoff wint prestigieuze Libris Geschiedenis Prijs met boek

Alexander Münninghoff (Foto Evert-Jan Daniëls/ANP)
Alexander Münninghoff (Foto Evert-Jan Daniëls/ANP)
DEN HAAG - De Haagse journalist Alexander Münninghoff heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2015 gewonnen. Münninghoff, die jarenlang voor de Haagsche Courant werkte, krijgt de prijs voor zijn boek 'De Stamhouder. Een familiekroniek'. Dat meldt de VPRO.
De Libris Geschiedenis prijs wordt uitgereikt aan de schrijver van het beste historische boek van het jaar. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 20.000 euro.
De stamhouder is een autobiografisch boek en berust op feiten en familieverhalen van drie generaties Münninghoff. 'Het is overrompelend, meeslepend en uitstekend geschreven', oordeelde de jury. 'Het bizarre verhaal voert van Letland naar Den Haag en weer terug, en van het oostfront naar een verslonsd boerderijtje in Brabant.'

Geschiedenis komt dichtbij

Alexander Münninghoff, in 1944 geboren in de Poolse stad Posen, maakte het zelf deels aan den lijve mee. 'Hij bewijst met dit boek bovenal hoe dramatisch dichtbij de grote geschiedenis kan komen.'
De Libris Geschiedenis Prijs werd voor de negende keer uitgereikt en bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Er dongen dit jaar 311 boeken mee naar de onderscheiding. Daarvan heeft de jury vijf boeken gekozen voor de shortlist.

Meerdere initiatiefnemers

De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, de Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, het Rijksmuseum en de Volkskrant.
Lees nog meer nieuws over kampioenen en winnaars
omroepwest.nl/kampioenen