Inge Vianen stopt als fractievoorzitter van GroenLinks in gemeenteraad van Den Haag

© GroenLinks Den Haag
DEN HAAG - Inge Vianen stopt stopt na zes jaar als fractievoorzitter van GroenLinks in de Haagse gemeenteraad. Dat heeft ze in een brief naar de Haagse leden van GroenLinks bekendgemaakt.
Bijna zes jaar zit Vianen in de Haagse gemeenteraad. Bij de verkiezingen van maart 2014 was ze lijsttrekker. De partij verloor toen een zetel en hield er nog maar twee over in de Haagse raad.
Naast haar nam voormalig PvdA-raadslid Mustafa Okcuoglu plaats. Maar wegens een intern conflict stapte hij vorig jaar december ook uit GroenLinks. In diezelfde periode werd duidelijk dat er kritiek was op het functioneren van Vianen. Zij zou ‘solistisch’  optreden.

Arjen Kapteijns opvolger

De fractievoorzitter vertrekt officieel op 1 december en wordt opgevolgd door Arjen Kapteijns. Hij zat in de vorige periode ook al tweeënhalf jaar in de raad.
Vianen zegt in een toelichting op haar afscheidsbrief ‘met pijn in het hart’ afscheid te nemen. Maar ze koos toch voor een ‘droombaan’: coördinator van een project voor duurzaam beheer van tropische bossen voor drie milieuorganisaties. Daarvoor zal ze ook moeten gaan reizen. Vandaar dat die functie niet is te combineren met lokale politiek.

Verzet tegen Haags cultuurcomplex

Onder Vianen verzette GroenLinks zich de afgelopen jaren tegen de bouw van een groot nieuw cultuurcomplex op het Spuiplein. Ook maakte de partij veel bezwaar tegen het kappen van vele bomen in Den Haag en maakte Vianen zich hard voor een betere luchtkwaliteit. ‘Maar een hoogtepunt is de aanvaarding van ons initiatiefvoorstel ‘Den Haag Shelter City’, waardoor Den Haag nu de eerste Europese stad is waar mensenrechtenactivisten in nood opvang krijgen.’
De scheidend fractievoorzitter zegt met een dubbel gevoel afscheid te nemen van de politiek. ‘Ik ben heel blij met die nieuwe baan. Die is mij echt op het lijf geschreven.’ Tegelijk onderstreept dat het zijn van volksvertegenwoordiger een ‘grote eer’ is. ‘Zo heb ik dat al die jaren gevoeld. Je mag mensen vertegenwoordigen. Dat is een heel belangrijke taak.’

Vertrouwen in opvolger

Ook zegt ze veel vertrouwen te hebben in haar opvolger. Hij zat al een tijdje in de raad en heeft dus ervaring. ‘Dat maakt dat ik met een gerust hart en met vertrouwen het stokje overdraag.’