Instellingen

Nieuwe Badkapel winnaar jaarlijkse Haagse Monumentenprijs

© Nieuwe Badkapel

DEN HAAG - De restauratie van de Nieuwe Badkapel aan de Nieuwe Parklaan op Scheveningen heeft de Haagse Monumentenprijs gewonnen. Wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) van Cultuur heeft dinsdag de winnaar in de Grote Kerk bekendgemaakt.

De onderscheiding is een prijs voor de meest bijzondere restauratie van het jaar. De torens, het dak, het voegwerk van de muren en de twee grote rondboogvensters in de zijmuren hebben een opknapbeurt gekregen. Ook is het onderste gedeelte van de kerk vernieuwd. De

kostte twee miljoen euro.

Twee andere Haagse kerken waren eveneens in de race voor de jaarlijkse prijs. Het gaat om de American Protestant Church aan de Esther de Boer-van Rijklaan en de Heilige Paschalis Baylon bij de Wassenaarseweg. Ook deze kerken werden de afgelopen tijd grondig gerestaureerd.

Duizend stemmen

De afgelopen maand konden Hagenaars stemmen op het project dat volgens hun het meest geslaagd was. Ruim duizend stemmen werden uitgebracht. De Nieuwe Badkapel kreeg 46 procent van de stemmen. De Heilige Paschalis Baylon volgde met dertig procent, de American Protestant Church kreeg bijna een kwart van de stemmen.

Vorig jaar ging het Gemeentemuseum er met de prijs vandoor. In 2013 was de oude HBS in Den Haag de winnaar.

Lees nog meer nieuws over kampioenen en winnaars
omroepwest.nl/kampioenen