Internet overbelast door asielzoekers, winkelcentrum De Baronie in Alphen aan den Rijn zet Wifi uit

DEN HAAG - De ondernemers in winkelcentrum De Baronie in Alphen aan den Rijn hebben de gratis WiFi uitgeschakeld. Het netwerk raakte overbelast, omdat veel asielzoekers naar het winkelcentrum kwamen om het gratis netwerk te gebruiken.
Sinds kort worden ruim 1100 asielzoekers opgevangen in de voormalige gevangenis van Alphen aan den Rijn, aan de Eikenlaan. Overdag gaan zij op zoek naar gratis wifi, zodat ze kunnen bellen en whatsappen met familie in het thuisland. De asielzoekers die in het azc in Alphen wonen, zijn alleenreizende mannen.

‘Soms komt het voor dat er 100 of 200 mensen op het netwerk zaten’, vertelt asielzoeker Mustafa. ‘Ik snap wel dat dat niet kan. De ondernemers konden hun eigen netwerk niet meer gebruiken.’

Overleg

Sommige winkeliers en bezoekers van het winkelcentrum zijn niet blij met de ruim honderd asielzoekers die bij De Baronie rondhangen voor het internet. Daarom is deze week in een overleg met de winkeliersvereniging en de politie besloten de WiFi uit te zetten.


LEES OOK: Vluchtelingenopvang in onze regio: De laatste stand van zaken

‘Dan wordt het minder aantrekkelijk voor hen om zich hier op te houden’, zegt Harry Berg van de Winkeliersvereniging.

Drukte

De extra aanloop heeft ook een positief effect, want sommigen geven ook geld uit bij De Baronie. ‘Alle centjes tellen mee’, zegt een vrouw die Vietnamese loempia’s verkoopt bij het winkelcentrum.

Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons nieuwsdossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen