Den Haag moet nog meer een echte filmstad worden, vindt D66

DEN HAAG - Het filmklimaat in Den Haag moet nog verder worden verbeterd. Dat kan onder meer door een ‘gouden filmticket’ aan een producent ter beschikking te stellen. Deze krijgt dan 150.000 euro van de gemeente en alle medewerking die hij of zij nodig heeft om een film of tv-serie in Den Haag op te nemen.
Film- en televisieproducenten die hiervoor in aanmerking willen komen, moeten dan wel aantonen dat zij met deels Haagse acteurs en crew werken, de lokale ondernemers betrekken en bijdragen aan de citymarketing van Den Haag.
Dat staat in een initiatiefvoorstel dat de grootste partij in Den Haag, D66, vandaag presenteert. ‘Films en series waarin een stad een prominente rol speelt, doen veel voor de aantrekkelijkheid van de stad. Toeristen zijn benieuwd hoe de plekken die ze op beeld hebben gezien er ‘in het echt’ uitzien,’ aldus D66-fractievoorzitter Robert van Asten.
Rondleidingen door de stad
Volgens hem valt er ook voor ondernemers wat aan te verdienen. Zij ‘krijgen de kans om in te spelen op ‘de echte fans’ door rondleidingen te organiseren of hun assortiment op hen af te stemmen’.
D66 pleitte al eerder voor het naar Den Haag halen van de opnamen van de populaire tv-serie Homeland. Maar nu gaat de partij verder. ‘Een ambitieus filmbeleid draagt bij aan de citymarketing van de stad en versterkt het culturele klimaat met als gevolg dat de lokale economie extra kansen krijgt.’
Eigen Haags filmfestival
Volgens D66 moet er bijvoorbeeld ook een laagdrempelig kortfilmfestival worden georganiseerd in de Haagse theaters. Hiervoor zou de stad 50.000 euro ter beschikking moeten stellen. ‘Den Haag barst van het filmtalent dat staan te popelen om de kunst(en) aan het publiek te tonen.'
Den Haag probeert al veel opnamen voor series en films naar de stad te halen. Maar soms loopt dat nog niet zo soepel. Dat bleek bijvoorbeeld bij de opnamen van de film Michiel de Ruyter. De producenten zeiden dat ze niet voldoende medewerking kregen en weken voor de opnamen uit naar Middelburg. Daarom moet ook de procedures worden vereenvoudigd om films op te kunnen nemen, aldus Van Asten.
Stimuleren van lokaal talent
Verder moet lokaal talent worden gestimuleerd. Dat kan door een competitie uit te schrijven onder nog onbekende Haagse filmers. De uitdaging is om met telefoons, tablets, camera’s of andere toestellen Den Haag op beeld vast te leggen. De winnende film wordt gedeeld op alle sociale mediakanalen van de stad.