‘Ze proberen met een briefje van 500 te betalen’: hoeveel geld krijgen asielzoekers in onze regio?

© ANP
DEN HAAG - Sommige mensen vinden het moeilijk te begrijpen dat asielzoekers het in onze regio wel erg goed lijken te hebben. ‘Ze proberen met briefjes van 500 euro te betalen’, zegt een ondernemer in Alphen aan de Rijn.
‘Ze hebben telefoons die ik zelf niet eens kan betalen’, valt een andere vrouw bij, naar aanleiding van het feit dat veel asielzoekers bij winkelcentrum De Baronie in Alphen
.
Er is veel onduidelijk over wat asielzoekers (mensen die nog in de procedure zitten) en statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) nu precies krijgen. Wat krijgen ze en wat niet? Omroep West zet de feiten voor je op een rij.

Hoeveel geld krijgt een asielzoeker per week om vrij te besteden?

In principe krijgt een volwassene 44,66 euro per week. Als iemand een kind heeft, krijgt hij of zij voor dat kind 34,86 euro per week. Hoe groter een huishouden is, hoe lager het bedrag per volwassene en per kind.

Wat krijgen asielzoekers nog meer, behalve geld?

Asielzoekers hebben recht op opvang. Ook zijn ze verzekerd tegen de meeste ziektekosten en hebben ze een WA-verzekering. Een WA-verzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent als je per ongeluk iets kapot maakt van iemand anders. Verder hebben kinderen recht op onderwijs.

Mogen asielzoekers werken als ze in een azc wonen? En mogen ze dat geld dan houden?

Als je als asielzoeker wil werken, moet je daar een vergunning voor aanvragen. Zo’n vergunning krijg je pas als je asielaanvraag al minstens zes maanden in behandeling is. Het eerste half jaar kunnen asielzoekers dus sowieso nog niet aan de slag.
Wie een vergunning krijgt, mag maximaal 24 weken per jaar werken en moet een deel van het salaris afdragen aan het COA. De eerste 25 procent van het geld mag de asielzoeker houden, met een maximum van 185 euro per maand. Alleen als hij of zij dan nog meer verdient dan de kosten die aan het COA betaald moeten worden, dan mag de asielzoeker de rest ook houden.

Hoeveel geld krijgt een vluchteling?

Een vluchteling heeft een (tijdelijke) verblijfsvergunning en komt dus net als autochtone Nederlanders in aanmerking voor bijvoorbeeld bijstand.

En wat krijgen vluchtelingen nog meer?

Voor asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, wordt een woonruimte buiten het azc geregeld. Woningcorporaties proberen na te denken over creatieve oplossingen, zoals mensen die geen familie zijn in één huis plaatsen of leegstaande gebouwen snel bewoonbaar maken.

Krijgen asielzoekers die zelf al veel geld hebben nog extra geld?

In principe zijn opvang en geld alleen bedoeld voor asielzoekers die zelf niet genoeg geld hebben om in de ‘noodzakelijke kosten van het bestaan te voorzien’, zoals het in de wet staat. Maar het COA kan beslissen om een asielzoeker die voldoende geld heeft toch te helpen met opvang en geld als daar dringende redenen voor zijn.

Hoe komen asielzoekers dan aan zoveel contant geld?

Daar zijn verschillende verklaringen voor. Sommige asielzoekers hebben zoveel mogelijk geld contant meegenomen voor hun vlucht. Een andere verklaring is dat veel asielzoekers geld zo snel mogelijk willen opnemen. Bij een asielzoekerscentrum in het Brabantse Overloon ontstonden telkens lange rijen bij de pinautomaten op de dag dat asielzoekers hun toeslag gestort kregen, omdat ze het liever contant hebben.
Lees al het nieuws over vluchtelingen in onze regio in ons nieuwsdossier: omroepwest.nl/vluchtelingen