Straatjongen uit Gouda van ruim driehonderd jaar krijgt een gezicht dankzij reconstructie

GOUDA - Een 16-jarige straatjongen die in de 17e of 18e eeuw is begraven in de Sint Janskerk in Gouda, is eindelijk gereconstrueerd. De reconstructie werd woensdag onthuld in de kerk.
Het skelet van de jongen werd vorig jaar gevonden tijdens archeologische opgravingen in het koor van de kerk. Archeologen hebben het gezicht van de jongen niet voor niks weer tot leven gebracht. Ze willen daarmee zijn verhaal vertellen: 'Het meest bijzondere is dat de jongen verkeerdom in zijn graf lag. Normaal gesproken lag iedereen met z’n hoofd naar het westen begraven, dat heeft te maken met de herrijzenis', vertelt stadsarcheoloog Maarten Groenendijk.

LEES OOK: Blingbling uit bronstijd is volgens Universiteit Leiden 'unieke topvondst'

'Op basis van zijn botten blijkt ook dat hij last heeft gehad van ondervoeding. Hij komt dus uit een arm milieu, en zo iemand verwacht je weer niet in de kerk.' Een ander detail aan de jongen is dat hij liefhebber was van kleipijp roken. De gaten zijn in zijn kiezen te zien. 'Misschien dat hij met roken zijn hongergevoel probeerde te stillen', denkt Groenendijk.
Meer over dit onderwerp:
Reconstructie Gouda Straatjongen Sint Janskerk
Deel dit artikel: