Is baby Jayden uit Den Haag doodgeschud? Deskundigen bekvechten erover

Een pasgeboren baby
Een pasgeboren baby
DEN HAAG - Is de vijf weken oude baby Jayden uit Den Haag in 2012 nu wel of niet doodgeschud door zijn vader? Die vraag staat donderdag in de rechtbank van Den Haag centraal tijdens het verhoor van drie opgeroepen getuigendeskundigen. Uitsluitsel gaf de zitting nog niet; de deskundigen stonden tegenover elkaar.
Bijna vier jaar geleden, op 22 januari 2012, ziet de moeder van baby Jayden meteen dat er iets mis is, als vader Brian H. (46) hun vijf weken oude baby in haar armen drukt. De armpjes van de zuigeling hangen slap langs zijn lichaam, zijn adem lijkt gestokt. In het ziekenhuis overlijdt het kind binnen een etmaal aan hersenletsel en een schedelbreuk.
Vader Brian wordt verdacht van doodslag. Het OM baseert de verdenking op forensisch-medische rapporten die concluderen dat het fatale hersenletsel van de baby moet zijn veroorzaakt door 'geweld van buitenaf'. Verder komt uit het dossier naar voren dat de baby mogelijk vaker huilde dan normaal: het meest gangbare motief voor 'babyschudders'. De Hagenaar ontkent echter zijn zoontje te hebben 'doodgeschud'.

Twee deskundigen achten schudden bewezen

De twee getuigendeskundigen van het OM achten donderdag bewezen dat de baby is overleden aan ernstig hersenletsel en een schedelbreuk. Volgens forensisch arts Wouter Karst van het NFI en forensisch patholoog Frank van de Goot is het letsel veroorzaakt door het schudden en moet de breuk zijn veroorzaakt door een harde klap op het hoofdje.
De getuigendeskundige die de advocaat van de verdachte opriep, beweert dat de schedelbreuk al eerder is ontstaan, namelijk bij de bevalling van het kindje. Volgens emeritus hoogleraar neonatologie Janna Koppen is die breuk door gebruik van een vacuumpomp ontstaan bij de geboorte.

'Oude breuk had er anders uitgezien'

De twee deskundigen van het OM vinden deze lezing nergens op gestoeld. Van der Goot wijst erop dat het weefsel rond de breuk na vijf weken al tekenen van herstel had moeten vertonen, en dat was niet het geval. Dat wijst op een recente verwonding.
Ook op de vraag hoe snel hersenen opzwellen nadat ze door elkaar zijn geschud, kunnen de getuigen het niet eens worden in de rechtbank. Volgens de twee OM-deskundigen kan dat al binnen drie uur gebeuren, terwijl de deskundige van de advocaat zegt dat dat langer duurt.

In januari gaat verhoor verder

De zitting eindigt als de ervoor geplande tijd bijna om is, en op dat moment blijkt dat de verdediging over het volledige medische dossier van baby Jayden beschikt, terwijl het OM en de rechtbank dit dossier niet in bezit hebben. Het verhoor van de deskundigen gaat daarom in januari verder.
Jayden was het eerste kind van het stel. Inmiddels hebben zij een nieuw zoontje.