Hoe stop je geweld op het voetbalveld? 'Kijk zelf eens wat je als scheids over je heen krijgt!'

© Linda van Dijk
DEN HAAG - Het moet afgelopen zijn met geweld in het voetbal. Dat vinden niet alleen de voetbalclubs, maar ook veel Facebookvolgers van Omroep West. Enkele clubs plaatsten deze week opvallende borden die geweld en geschreeuw langs de lijn moeten verminderen. Wij deden een oproep voor mogelijke andere oplossingen, en legden enkele daarvan voor aan de KNVB. Wat vinden de deskundigen in Zeist ervan?
Spiegels bij de uitgang
Cor van Welbergen is voor het idee om spiegels bij de voetbalclubs op te hangen. Misschien dat mensen dan bij zichzelf te rade gaan of ze zich goed gedragen hebben. 'Het is een interessant idee, maar ik denk zelf liever aan preventieve maatregelen in plaats van achteraf. Misschien is het dan al misgegaan', aldus Koen Adriaanse, woordvoerder van de KNVB.

Ouders zelf wedstrijden laten fluiten

Een ander idee dat leeft, is dat mensen die zich misdragen zelf eens een wedstrijd fluiten. ‘Dan zien ze eens wat je als scheidsrechter over je heen krijgt’, aldus Danny van der Steen. Adriaanse vindt dit een uitstekend idee. De KNVB is zelf bezig om de spelregels beter en meer te verspreiden. 'B-junioren moeten bijvoorbeeld nu allemaal een spelregelbewijs halen. Zo proberen we de acceptatie voor beslissingen van de scheidsrechter te vergroten’, aldus de medewerker van de KNVB.

Tijdstraffen

Irene ter Winkel pleit voor tijdstraffen in het voetbal. Dat gebeurt in de B-categorie al (de competities voor de iets minder getalenteerden onder ons). ‘Volgens scheidsrechters gaat dit heel goed’, zegt Adriaanse. ‘Met dit systeem komt er geen notitie op het wedstrijdformulier, maar is er direct een gevolg van vervelend gedrag of overtredingen. Dat leidt tot bewuster spel.’ In de A-categorie kan dit niet, want daar gelden de regels van de UEFA. 'Dan zou het wereldwijd moeten worden ingevoerd', zegt Adriaanse.

Is het grote geld een probleem?

Mart Maas denkt dat het vele geld dat de professionals verdienen een negatieve invloed heeft op het gedrag op amateurvelden. Adriaanse wijst dat van de hand. ‘Ik denk wel dat professionele spelers een voorbeeldrol hebben. Daarom worden er regelmatig straffen uitgedeeld. Zoals onlangs bij Peter Bosz, de trainer van Vitesse. Wesley Sneijder gaat hier juist heel goed mee om. Hij beïnvloedt jongeren op een positieve manier.’

Nieuwe plannen van de KNVB

De KNVB zelf blijft ook bezig met het innoveren met als doel het geweld terug te dringen. ‘In Limburg loopt een test bij de mini’s en F-pupillen. Daar is geen scheidsrechter aanwezig in het veld en moeten ouders minimaal twintig meter van het veld blijven staan. Er is dan alleen een begeleider in de buurt die kinderen mag verzorgen, troosten en aanmoedigen. Adriaanse: ‘Zo hebben ouders geen invloed en moeten de kinderen het zelf uitzoeken. Gewoon lekker de wei in gaan, dat is het idee!’