Nog twee zwanendrifters Nieuwerbrug vervolgd voor mishandeling dierenarts Saskia van Rooy

© Archief
NIEUWERBRUG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat nog twee verdachten vervolgen voor het mishandelen van klokkenluidster en dierenarts Saskia van Rooy. Dat heeft het OM laten weten aan haar advocaat Sébas Diekstra. De twee vrouwen zijn familie van andere verdachten. Eerder werd een andere zwanendrifter al vervolgd vanwege de mishandeling van Van Rooy.
Van Rooy filmde hoe zwanendrifters uit Nieuwerbrug zwanen illegaal vingen en mishandelden. Daarbij werd ze belaagd. Ook dat was gefilmd. De beelden van de zwanenmishandeling leidden tot ophef, waarop staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken liet weten dat ze met een
aan het zwanendriften.
De Stompwijkse klokkenluidster strijdt al jaren tegen het vangen en mishandelen van wilde zwanen. Van Rooy plaatst geregeld berichten op social media over de zwanendriftende familie Oostveen uit Nieuwerbrug. Daarop spande de familie een kort geding aan, dat ze verloor. Al eerder werd bekend dat de zwanendrifters uit Nieuwerbrug een dwangsom van maximaal 5000 euro krijgen als ze doorgaan met het zich illegaal toe-eigenen van wilde knobbelzwanen.

Zwanendriften

Zwanendriften is een vorm van pluimveehouderij waarbij de zwanen in het wild worden gehouden. Als ze groot genoeg zijn, worden ze gevangen en verkocht als siervogel. Om te voorkomen dat de zwanenkuikens wegvliegen, wordt de vleugelpin van een van de vleugels onverdoofd verwijderd.