Nieuwe kinderburgemeester van Zoetermeer is 9-jarige Merinde Aalders

© Merinde Aalders
ZOETERMEER - De 9-jarige Merinde Aalders uit Zoetermeer is vanaf 1 januari 2016 voor een jaar kinderburgemeester van haar gemeente. Dat heeft de gemeente Zoetermeer bekendgemaakt.
Merinde zal als kinderburgemeester in 2016 aanwezig zijn bij een aantal officiële gelegenheden, zoals Koningsdag en de Sinterklaasintocht. Ook gaat de 'echte'  burgemeester van Zoetermeer, Charlie Aptroot, samen met haar scholen bezoeken om in gesprek te gaan met kinderen.
'Merinde heeft in juni van dit jaar van het spreekrecht gebruikgemaakt en in de raad een overtuigend pleidooi gehouden voor een kinderburgemeester', vertelt PvdA-fractievoorzitter Margot Kraneveldt. 'Een idee dat ze helemaal zelf had bedacht. Merinde vroeg de PvdA of wij haar wilden helpen haar wens te vervullen en daarom dienden we een motie in. En het is gelukt! Wij vinden dit hartstikke goed en willen Merinde van harte feliciteren.'

Voorstel aan gemeenteraad

De 9-jarige Zoetermeerse ziet eerder dit jaar op het Sinterklaasjournaal de kinderburgemeester van Groningen en denkt meteen: dat moet Zoetermeer ook hebben. Ze schrijft een uitgebreid voorstel aan de gemeenteraad en krijgt antwoord.
Ze schrijft onder andere: 'Er is niemand die de kinderen in Zoetermeer vertegenwoordigt. Een kinderburgemeester is belangrijk omdat er dan geluisterd wordt naar wat kinderen belangrijk vinden.'

Kinderburgemeester

Andere steden als Gouda, Heerenveen, Apeldoorn en Capelle aan den IJssel hebben al een kinderburgemeester.