Demonstratie van Anti Fascistische Actie mag zondag niet door Schilderswijk in Den Haag

DEN HAAG - Demonstranten van de Anti Fascistische Actie (AFA) mogen aanstaande zondag niet door de Schilderswijk in Den Haag lopen. Dat heeft burgemeester Van Aartsen vrijdag in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie besloten. Het motto van de demonstratie is 'refugees welcome': vluchtelingen zijn welkom.
De burgemeester doet dit 'om de openbare orde en de veiligheid in de stad te garanderen'. AFA mag dus niet in de Schilderswijk demonstreren, zoals eerder wel hun plan was. Wel is er de mogelijkheid om een alternatieve route te lopen. Die is van het Koningin Julianaplein bij het Centraal Station door de binnenstad naar het Huijgenspark.

Het wordt zondag druk in Den Haag. Naast de demonstratie van AFA, die om 15.00 uur begint, voeren ook de Koerden actie op het Malieveld. En ADO Den Haag speelt zondag ook thuis tegen Feyenoord.

Oproepen om AFA-demonstratie te verstoren

De route wordt ook gewijzigd, omdat extreem rechts zou hebben opgeroepen om de demonstratie van AFA te verstoren, schrijft de gemeente. Ook zou AFA volgens de gemeente aan de Koerdische demonstranten te vragen zich bij hen te sluiten. 'Die samenloop heeft geleid tot het wijzigen van de route van de demonstratie', schrijft de burgemeester.

'De argumenten van Van Aartsen om de demonstratie niet door de Schilderswijk te laten lopen, snijden wat ons betreft geen hout', laat AFA weten.  'We vinden het jammer dat we daar niet mogen lopen, maar het is geen ramp. Ook vinden we het jammer dat niet even met ons is overlegd, want nu is geen overleg geweest met ons.'

'Hoe meer mensen, hoe beter'

Daarnaast is het oproepen van bijvoorbeeld de Koerdische demonstranten om zich ook bij AFA aan te sluiten niets nieuws.  'Wij vragen altijd aan bevriende groepen om met ons mee te doen. Want hoe meer mensen er komen, hoe beter', laat AFA weten.
Meer over dit onderwerp:
AFA Demonstratie Koerden Malieveld Den Haag
Deel dit artikel: