Verbod op zwanendriften vanaf 1 juli 2016; 'Er komt nu een einde aan het leed'

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Zwanendriften wordt verboden vanaf 1 juli volgend jaar. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Dijksma had al eerder aangekondigd dat ze met een verbod wou komen. ‘Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd’, aldus Dijksma.
Zwanendrifters vangen de grote zwemvogels, waarbij een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, leewieken heet dat. De zwanen kunnen daardoor niet meer vliegen. De geleewiekte knobbelzwanen worden gehouden in de vrije natuur en de jongen worden verkocht. Vanaf 2018 wordt ook het leewieken verboden. Dat mag nu uitsluitend gedaan worden door dierenartsen.
Het balletje ging rollen, nadat dierenarts Saskia van Rooy filmde hoe zwanendrifters uit Nieuwerbrug zwanen illegaal vingen en mishandelden. Daarbij werd ze belaagd. Ook dat was gefilmd. De beelden van de zwanenmishandeling leidden tot ophef, waarop Dijksma liet weten dat ze met een verbod een einde wilde maken aan het zwanendriften.

Berichten op social media

Van Rooy uit Stompwijk strijdt al jaren tegen het vangen en mishandelen van wilde zwanen. Van Rooy plaatst geregeld berichten op social media over de zwanendriftende familie Oostveen uit Nieuwerbrug. Daarop spande de familie een kort geding aan, dat ze verloor. Al eerder werd bekend dat de zwanendrifters uit Nieuwerbrug een dwangsom van maximaal 5000 euro krijgen als ze doorgaan met het zich illegaal toe-eigenen van wilde knobbelzwanen.
Het verbod komt volgens Van Rooy te laat. 'In mei komen de eieren van de zwanen uit. Met een verbod dat ingaat op 1 juli, krijgen zwanendrifters nog ruim de tijd om de jonge zwanen te vangen en te verkopen.'