Haagse huismussen verkiezen strand boven groene woonwijken

DEN HAAG - De meeste huismussen van Den Haag wonen op Scheveningen. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Den Haag, het Haags Milieucentrum en de Haagse Vogelbescherming na een wekenlange telling.
Dat de vogeltjes vooral op Scheveningen rondvliegen en niet in groene woonwijken als bijvoorbeeld de Bomen- en Bloemenbuurt, is volgens Geert van Poelgeest van het Haags Milieucentrum opvallend: ‘In soortgelijke wijken in de rest van Nederland wonen juist veel huismussen.’

LEES OOK: Nationale Vogeltelling: Koolmees veel gezien in Den Haag, kauw favoriet in Leiden

Een mogelijke oorzaak daarvoor is het ontbreken van voldoende nestgelegenheid in de Hofstad. Huismussen maken hun nesten onder schuine daken met dakpannen. Tijdens inventarisaties bleek dat door dakrenovaties die plekjes zijn verdwenen. Er is daarentegen wel genoeg voedsel en beschutting (in huismus-jargon: kwetterplekken) in de Haagse binnenstad te vinden.

Help de huismus een handje!

Hagenaars die het kleine vogeltje willen helpen, kunnen dat doen door een nestkastje op te hangen of hun tuin huismusvriendelijk in te richten met bijvoorbeeld een heg of heesters.

LEES OOK: Vogelaars identificeren vogels op afbeeldingen van Naturalis in het RIjksmuseum
Deel dit artikel: