Waar bleven de duizenden euro's van Fractie Erbas? Omstreden statenlid geeft binnenkort uitleg

Bahattin Erbas tijdens zijn beëdiging als zelfstandig Statenlid in 2014
Bahattin Erbas tijdens zijn beëdiging als zelfstandig Statenlid in 2014
DEN HAAG - Bahattin Erbas, voormalig Statenlid en voorzitter van de Fractie Erbas, gaat volgende maand tekst en uitleg geven over de besteding van zijn fractievergoeding. Dat heeft Erbas gezegd tegen Omroep West.
In september bracht de provincie Zuid-Holland een accountantsrapport naar buiten waaruit bleek dat de eenmansfractie van Erbas de
niet juist zou hebben gebruikt. Er waren voor zo’n 2.000 euro aan uitgaven gedaan die niet betaald mochten worden van de vergoeding. Daarbij moest Erbas van ongeveer 7.000 euro een betere onderbouwing geven.
Uit een interne mailwisseling tussen het voormalig Statenlid, de provincie en de accountant bleek al dat Erbas sinds dit voorjaar wordt opgeroepen om zijn gedane uitgaven beter te verantwoorden. In de mails benadrukt Erbas dat het geld correct is besteed, maar zijn onderbouwing ervan bleef, volgens de accountant, onvoldoende.

Buitenland

Tot op heden is de provincie er niet in geslaagd om met Erbas om tafel te gaan omdat hij voor lange tijd in het buitenland was. Provinciale Staten besloot daarom dat Erbas tot het najaar de mogelijkheid kreeg om zijn kant van het verhaal te doen. Woensdag werd bekend dat dit overleg is opgeschoven naar een vergadering van de fractievoorzitters begin december.
Erbas wil tot die tijd niet reageren op het rapport van accountant. 'Ik doe mijn verhaal eerst bij de fractievoorzitters. Daarna zal ik ook de pers te woord staan.' Hij zegt wel dat hij er een 'goed vertrouwen' in heeft dat het goed komt.

Opspraak

Erbas raakte in 2011 in opspraak als PvdA-Statenlid. Hij was verwikkeld in een fraudezaak en trad af. In 2012 veroordeelde de rechtbank hem tot werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf omdat hij als ambtenaar van de gemeente Den Haag voor 40.000 euro aan vervalste rekeningen naar het stadhuis had gestuurd.
In 2014 eiste hij zijn Statenzetel weer op. De PvdA was hier tegen en zette hem uit de partij. Erbas ging toen verder als onafhankelijk Statenlid. Sinds de provinciale verkiezingen van maart 2015 zit Erbas niet meer in Provinciale Staten.