Bethelkerk Den Haag vooralsnog niet gesloopt: Omwonenden krijgen half jaar voor alternatief plan

Protesterende bewoners.
Protesterende bewoners. © Maarten Brakema
DEN HAAG - De omwonenden van de Bethelkerk in Den Haag krijgen een half jaar de tijd om met een alternatief plan te komen voor het gebouw. In die periode gaat de gemeente nog geen toestemming verlenen om de kerk aan de Händellaan te slopen.
Dat heeft wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) woensdagmorgen toegezegd tijdens een commissievergadering over de beoogde sloop van het markante gebouw.
De protestantse kerk in Den Haag heeft te maken met een verlies aan leden. Daarom worden er de komende jaren vijf kerken afgestoten. Twee daarvan, zo is nu het idee, worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw: de Valkenboskerk, op de hoek van de Zuiderparklaan en de Loosduinseweg, en de Bethelkerk.

Verzet

Tegen het verdwijnen van die laatste ontstond in de buurt veel verzet. Bewoners maakten ook al zelf een alternatief plan onder de titel De Amadeushof. Zij wilden het gebouw kopen en zelf in beheer nemen. De buren waren van plan om van de kerkzaal een theaterzaal te maken, er zou een lunchroom komen en plek voor ateliers en ZZP'ers. Volgens de initiatiefnemers hebben de bewoners ook geprobeerd om daarover in contact te komen met de kerk, maar mislukte dat.
Tijdens de commissievergadering bleek dat vrijwel alle partijen zich niet zo maar neerleggen bij de sloop van het pand. Van links tot rechts benadrukten partijen dat omwonenden beter op de hoogte hadden moeten worden gesteld van de sloopplannen én dat er buurt een eerlijke kans moet krijgen om een alternatief plan in te dienen.

Geen monument

Wijsmuller benadrukte dat de kerk wel beeldbepalend' is, maar geen officieel gemeentelijk of rijksmonument. Daarom zou het pand niet voor bescherming in aanmerking komen.
Ook verklaarde hij dat het bepalen van een moment waarop bewoners bij plannen worden betrokken, erg moeilijk is. Tegelijk zei hij ook dat er eigenlijk geen rol voor de gemeente is bij de communicatie met omwonenden als er plannen zijn voor de ontwikkeling van commercieel vastgoed. Dat is meer een taak van die ontwikkelaars, zei hij.

Bestemmingsplan

Toch was hem ook wel duidelijk dat er nu geen meerderheid is in de raad voor het veranderen van het bestemmingsplan. Dat is nodig om de sloop tegen te houden. Vandaar dat hij de buurtbewoners een half jaar de kans wil geven om hun plannen te bespreken met het kerkbestuur.
De protestantse kerk zelf kon woensdag nog niet direct reageren op het idee van de wethouder. 'Wij willen eerst de consequenties goed bestuderen,' aldus penningmeester Peter van den Boogert.