Ouders slachtoffertje Conradkade Den Haag (6) : 'Het is nog maar de vraag of het helemaal goed komt'

DEN HAAG - De ouders van de 6-jarige Xavi Kolijn uit Den Haag slapen pas sinds kort weer een beetje. Hun jongste zoontje kwam vorige week dinsdag onder een vrachtwagen terecht bij een aanrijding op de kruising van de Conradkade en de Groot Hertoginnelaan. Na een fikse operatie lijkt het nu weer redelijk te gaan met Xavi.
'Maar vannacht had hij wel een slechte nacht', vertelt moeder Daphne Oedekerk aan Omroep West. Haar zoon Xavi fietste
samen met zijn oudere broertje en hun vader naar school. Bij het rode verkeerslicht stond een vrachtwagen dicht tegen de stoep aan, die het vak voor fietsers blokkeerde.
Daarom zei vader Maurice Kolijn dat Xavi de vrachtwagen maar links voorbij moest gaan. Net op dat moment sprong het licht op groen en ging de vrachtwagen rijden en overreed de jongen.

Fikse operatie

Xavi belandt in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en ligt maar liefst twee keer op de operatietafel. In beide gevallen duurt de operatie zes uur. Er zijn 12 specialisten bij betrokken.
'Zijn heup is helemaal verbrijzeld', vertelt moeder Daphne zichtbaar nog steeds aangeslagen. 'Het was een hele puzzel om alles weer in vorm te krijgen. Gelukkig lijken alle organen nog intact en kan hij zijn benen nog bewegen.'

Nog maar de vraag of alles goed komt

Haar zoontje ligt nu nog in het ziekenhuis en hoopt over twee weken naar huis te mogen, zodat hij daar verder beter kan worden. 'Het is nog maar de vraag of het weer helemaal goed komt, of hij niet scheef gaat lopen', zegt zijn moeder.
Terugkijkend op het schokkende incident wil ze benadrukken dat het fout was om de vrachtwagen links in te halen. 'Maar die kruising is wel onoverzichtelijk. Het gaat wel vaker fout daar, dus er moet hoognodig iets aan die verkeerssituatie gebeuren. Vooral de vrachtwagens en de fietsers moeten uit elkaar worden gehouden.' Oedekerk zegt ook te merken dat andere ouders de kruising sinds het ongeluk mijden.

Gemeente: Mogelijk nieuw fietspad

De gemeente Den Haag zegt in een reactie dat de Conradkade op de nominatie staat om een vrij liggend fietspad te krijgen, zoals de nabijgelegen Laan van Meerdervoort en de Groot Hertoginnelaan dat nu ook al hebben. 'Dat nieuwe fietspad komt er waarschijnlijk volgend jaar', zegt een woordvoerder.
Die benadrukt wel dat ouders ook een plicht hebben om hun kinderen te wijzen op de verkeersregels.
Wanneer mensen iets willen sturen naar Xavi, kan dat naar: Xavi Kolijn, Aloha Surfschool, Strand noord 2B, 2586 JP Scheveningen.