Mogelijk seksueel misbruik in Haagse zorginstelling; twee medewerkers op non-actief

Lege schommels
Lege schommels
DEN HAAG - Twee medewerkers van de Rijswijkse zorginstelling Middin zijn op non-actief gesteld vanwege 'onacceptabel gedrag'. De twee werkten op de beschermde woongroep Binnenklingen in Den Haag bij Kijkduin. Volgens een ouder zijn zeker drie bewoners seksueel misbruikt.
Middin houdt het op 'onacceptabel gedrag', maar een woordvoerder wil verder niet uitleggen wat de organisatie daaronder verstaat. Een onafhankelijk onderzoeksbureau doet onderzoek naar de zaak. 'Het is standaard procedure dat gedurende dat onderzoek de medewerkers waar het om gaat worden geschorst', zegt Middin.
De geschorste medewerkers verleenden zorg in drie woongroepen aan de Binnenklingen in Den Haag. In iedere woongroep zitten vijf tot tien gehandicapten. 'Alle ouders zijn vorige week persoonlijk op de hoogte gesteld en worden bij het onderzoek betrokken', zo zegt de zorginstantie.

Slapeloze nachten

Degene die de zaak aan het licht bracht, is een oud-medewerker. 'Die persoon kon het niet meer aan zien en heeft het gemeld', zegt een bezorgde ouder. 'We hebben er slapeloze nachten van.'
Op de Binnenklingen wonen jongeren en volwassenen die 24 uur per dag ondersteuning en verzorging nodig hebben. 'Onze zoon kan niet praten, dus hij kan het ons ook niet vertellen, maar er is daar al zoveel misgegaan, dat we dit meteen geloven', zegt een vader van een van de vermeende slachtoffers.

Onderzoek

De politie heeft een melding binnengekregen en doet onderzoek. Het onderzoek van het onafhankelijke bureau gaat ongeveer drie weken duren.