Instellingen

Den Haag gaat de uitdaging aan, 'Wij maken een mooier stationsplein dan Rotterdam'

Koningin Julianaplein Den Haag.
Koningin Julianaplein Den Haag.
DEN HAAG - Een M zou er komen, maar dat ging niet door. Toen waren er plannen voor een U. Maar ook die sneuvelden. En nu is er een nieuw voorstel voor een groot gebouw op het Koningin Julianaplein in Den Haag, bij het Centraal Station. Een L is het deze keer. Daarmee hoopt de gemeente tegemoet te komen aan de bezwaren van bedrijven en bewoners in Nieuw Babylon.
De ambities van de gemeente zijn groot. ‘Het moet heel mooi worden. Iets wat past bij de grote stad Den Haag. Iets wat past bij de groene stad Den Haag. Ik kijk wel eens naar het station van Rotterdam en dan denk ik: Dat kunnen wij beter,’ aldus wethouder Boudewijn Revis (VVD).
Na gesprekken met belanghebbenden en de gemeenteraad paste hij zijn oorspronkelijke plan voor de herinrichting van het Koningin Julianaplein aan. De ruimte voor New Babylon blijft nu vrij van bebouwing. Nieuwbouw krijgt een plek voor het gebouw Stichthage - de saaie doos boven het station - en de Rijnstraat. Het resultaat is een groter plein met groen, bankjes en aantrekkelijke looproutes naar het centrum, New Babylon en de Koekamp, aldus de wethouder.

'Een lege, verlaten ruimte'


Volgens hem is de lelijkheid van het plein een reden om hier te bouwen. ‘Het KJ-plein is nu nog een lege ruimte, ingesloten door gebouwen en drukke straten waar veel reizigers slecht hun weg vinden. Door een mooi gebouw te plaatsen, creëer je een geborgen plein waar het aantrekkelijk is om te zijn. Het plan is mede dankzij de vele reacties van bewoners en ondernemers absoluut verbeterd.’
De belangrijkste aanpassingen ten opzichte van het eerdere plan zijn de plaats waar de nieuwbouw komt en de afmetingen voor detailhandel en horeca. Het plan houdt in dat er aan de kant van Stichthage en Rijnstraat 38.000 vierkante meter bebouwd mag worden. Die bebouwing wordt dan wel weer hoger dan in het plan voor de U. Toen mocht het gebouw ongeveer 40 meter hoog worden, nu 90 meter. Een groot deel hiervan (36.000 vierkante meter) is bedoeld voor woningen, de rest (2.500 vierkante meter) voor detailhandel en horeca.

Bewoners willen liever een open, groen plein

Ondanks de hoop van de gemeente dat de bewoners en ondernemers in de buurt nu tevreden zijn, lieten die vandaag direct al weten dat ze niet veel in het plan zien. Zij willen liever een groen en open plein, met hooguit plek voor een VVV-kantoor en wat kleine horeca.
Onder het plein komt een fietsenstalling. De bedoeling was eerst dat die plek zou bieden aan 10.000 fietsen. Nu worden dat er ongeveer 8500. De stalling krijgt een ingang op het plein en staat in rechtstreekse verbinding met de stationshal.