Rijkswaterstaat presenteert nieuwe filesproeier om zout te strooien bij gladheid

LEIDEN - Rijkswaterstaat beschikt over een nieuw wapen in de strijd tegen gladheid bij bar winterweer. Een zogenaamde filesproeier moet het verkeer op snelwegen weer aan het rijden krijgen als dat door sneeuw vaststaat.
Minister Melanie Schultz van Haegen kwam vrijdagochtend een kijkje nemen in Leiden waar naast de filesproeier ook de Firestorm werd gedemonstreerd, tijdens de aftrap van het gladheidsseizoen. En het bleef niet bij kijken. De minister stapte zelf ook in de Firestorm, een grote sproeivrachtwagen, om over het speciaal voor de gelegenheid neergelegde stukje ijs te rijden. Dat deed ze met verve.

LEES OOK: Veel botbreuken in gladde Haagse regio

De filesproeier, zo groot als een aanhanger, sproeit met grote kracht een zoutoplossing op de weg onder voertuigen door en kan zo twee rijstroken bereiken. De filesproeier wordt door een auto of bestelbus getrokken die op de vluchtstrook langs de file rijdt. De zoutoplossing is niet schadelijk voor voertuigen, zo verzekert Rijkswaterstaat.

Warm zout op het ijs

Begin dit jaar was al een andere nieuwe machine ingezet, de zogenoemde Firestorm. Dit voertuig gaat grote ijsplaten te lijf met een warme zoutoplossing die op het ijs wordt gespoten. Daardoor smelt het ijs direct en kan er weer worden gereden.

'Rijkswaterstaat kan nu ook tijdens extreme winterse omstandigheden de gladheid bestrijden', aldus de minister. De filesproeier en Firestorm zijn vooral bedoeld als het verkeer stilstaat en normaal strooien niet helpt.