Rijksrecherche bevestigt: Geweld agenten oorzaak dood Mitch Henriquez

Mitch Henriquez werd aangehouden bij Night of the Park
Mitch Henriquez werd aangehouden bij Night of the Park
DEN HAAG - Mitch Henriquez, die in juni overleed op het Haagse festival Night at the Park, is inderdaad door politiegeweld om het leven gekomen. Dat concludeert het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche, dat RTL Nieuws heeft ingezien.
De onderzoekers van de Rijksrecherche schrijven over 'uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals' veroorzaakt door 'verwurging in het kader van een nekklem', wat goed kan verklaren 'dat verstikkingseffecten zijn ontstaan met zuurstoftekort (..) en uiteindelijk overlijden'.
De Arubaanse Henriquez was in juni in Nederland voor familiebezoek. Tijdens het festival in het Zuiderpark zou hij naar agenten geroepen hebben dat hij een wapen had. Henriquez wees daarbij naar zijn kruis. 'Een flauwe grap' volgens zijn advocaat Gerald Roethof. Volgens het onderzoek was Henriquez onder invloed van alcohol. Hij had 1 promille alcohol in zijn bloed.

Niet alle agenten namen Henriquez serieus

Uit het rapport zou blijken dat sommige agenten de dreigementen van Henriquez totaal niet serieus namen, omdat hij een dronken indruk maakte. Vijf agenten voelden zich echter zo bedreigd dat ze het slachtoffer in een nekklem namen. In het rapport staat ook dat agenten Henriquez hard op zijn neus hebben geslagen, wat ook zijn dood veroorzaakt kan hebben.
'Het doorgemaakt uitwendig mechanisch stomp geweld op de neus met bloeduitstorting en zwelling van het neusslijmvlies, kan ook hebben geleid tot belemmering van luchtpassage (ademen) via de neus en daarmee ook belemmering van de zuurstoftoevoer naar het lichaam. Dit kan daarmee een bijdrage hebben geleverd in de zin van verstikkingseffecten en daarmee een bijdrage hebben geleverd aan het intreden van de dood', staat volgens RTL te lezen op pagina 278 van het rapport.

Geen andere verklaring

De patholoog-anatoom kan volgens het rapport de dood van Henriquez niet op een andere manier verklaren dan door het geweld van de agenten.
Advocaat Gerald Roethof citeerde donderdagavond in het tv-programma Pauw al uit het rapport. Volgens de advocaat liep Henriquez een gebroken strottenhoofd op, bloeduitstortingen in zijn gezicht en kruis en twee gebroken ribben. Van de gebroken ribben is nog niet duidelijk of die komen door het politiegeweld of latere reanimatie.

Rellen in Schilderswijk

De dood van Mitch Henriquez leidde tot rellen in de Schilderswijk, waarbij agenten van bureau De Heemstraat belaagd werden door demonstranten. Vijf betrokken agenten worden verdacht van  'mishandeling met de dood tot gevolg'. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of de agenten daadwerkelijk vervolgd worden.