Yoghurt, karnemelk en boter uit Midden-Delfland: boeren starten coöperatie voor streekproducten

MIDDEN-DELFLAND - Zes boeren uit Midden-Delfland gaan onder de naam Delflandshof een eigen melkcoöperatie beginnen. Ze hopen dit jaar nog te kunnen starten met de productie van streekmelk en andere streekzuivelproducten zoals yoghurt, karnemelk en boter. Mogelijk komt daar ook nog streekkaas bij.
Volgens Gertjan Hooijmans, woordvoerder van Delflandshof, groeit de vraag naar streekproducten en dus ook lokaal geproduceerde melk nog steeds. 'De consument wil steeds meer lokaal en op kleine schaal geproduceerd voedsel. Men wil weten waar het voedsel vandaan komt en hoe het wordt gemaakt.'

Delflandse melk heeft een streekeigen smaak, vinden de boeren, die per seizoen varieert en zorgt voor een eigen identiteit van de melk. De deelnemende boeren blijven een deel van hun melk nog aan Friesland Campina leveren, maar de rest gaat naar een zuivelfabriek in Schipluiden die de melk voor Delflandshof gaat produceren.

Eigen winkel

De boeren werken samen met de Maassluise landbouwmachinefabrikant Lely, die ook de zuivelfabriek in Schipluiden heeft ontworpen.

Een deel van de melk wordt in de personeelskantine van de Lely fabriek verkocht. Delflandshof gaat een eigen verkoopnetwerk opbouwen en er wordt gedacht aan een eigen winkel in Midden-Delfland. De streekproducten komen waarschijnlijk niet in de supermarkt te koop.

Deel dit artikel: