Alphense hobbyboer moet zijn dieren weghalen voor een fietspad

ALPHEN AAN DEN RIJN - Jarenlang mocht Gerrit de Jong een stukje grond van de gemeente Alphen aan den Rijn gebruiken om wat schapen, geiten, eenden en kippen te houden. Maar nu moet hij weg om plaats te maken voor een fietspad. En dat doet pijn bij de hobbyboer.
'Ik kom graag in de polder en vee vind ik prachtig', vertelt de 77-jarige De Jong. 'Vroeger had ik een stuk of veertig schapen. Maar ik word ouder. Ik heb nu nog tien schapen en een paar pony's voor de liefhebberij.'

Boer De Jong heeft het stukje grond bij het Archeon al sinds 1998 gratis in bruikleen van de gemeente. Maar op 1 december moet alles weg zijn. De gemeente wil het fietspad langs de geluidswal van de N11 verleggen, zodat het beter aansluit op de Archeonlaan.

Schapen lammeren bij andere boer

De schuur is al grotendeels afgebroken. 'Mijn schapen moeten eigenlijk in het voorjaar lammeren in deze schuur', zegt De Jong. 'Maar nu ik weg moet, kan dat niet meer.' Waarschijnlijk worden de drachtige schapen verkocht, zodat ze bij een andere boer kunnen lammeren.

Ook veel Alphenaren die vaak wandelen over het fietspad en dan langs de schaapskooi komen, vinden het jammer dat De Jong met zijn vee moet vertrekken. De gemeente laat weten, dat ze het contract tijdig heeft opgezegd en in het voorjaar het fietspad wil verleggen.

Meer over dit onderwerp:
alphen boer schapen dieren gemeente fietspad
Deel dit artikel: