Instellingen

Politie Den Haag krijgt Gonsalvesprijs 2015 voor aanpak radicalisering en terrorisme

Uitreiking van de Gonsalvesprijs 2015 aan de Politie Den Haag
Uitreiking van de Gonsalvesprijs 2015 aan de Politie Den Haag © Wilmar Dik

DEN HAAG - De Politie Eenheid Den Haag is de winnaar van de Gonsalvesprijs 2015. De Gonsalvesprijs wordt iedere twee jaar door het Haagse ProDemos uitgereikt aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan vernieuwing binnen de rechtshandhaving. In het geval van de politie in Den Haag is dat hun aanpak van radicalisering en terrorisme.

Uit handen van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie kregen vertegenwoordigers van het korps de prijs, een sculptuur, maandag uitgereikt in de bibliotheek aan het Spui.

De jury prijst de eenheid onder meer door hun vernieuwende manier van informatievoorziening rondom radicalisering. Zo hebben zij de ouderwetse telefoontaps ingeruild voor contact met de wijkagent en wordt social media nadrukkelijk in de gaten gehouden. Gevolg hiervan is dat er tijdig maatregelen kunnen worden genomen in geval van radicalisering of 'uitreizen'. Zo worden banktegoeden sneller bevroren, paspoorten tijdig ingetrokken en biedt men sneller hulp aan gezinnen.

Veel steden hebben de Haagse aanpak, die de jury omschrijft als 'pionierswerk', inmiddels overgenomen, zo luidt het juryrapport.

Lees nog meer nieuws over kampioenen en winnaars op omroepwest.nl/kampioenen