Wassenaarders willen ‘de naaste helpen’ en staan klaar voor asielzoekers

WASSENAAR - ‘We horen elke zondag luid en duidelijk dat God van ons vraagt om naar onze naaste om te zien. En de naaste is niet alleen ons eigen gezin, onze eigen buurt, maar de naaste zijn alle medemensen.’
Het is een ‘roeping’ zegt diaken Sheila Keilholz van de Kievietkerk in Wassenaar. Om er bijna verontschuldigend aan toe te voegen dat dat wel een ouderwets woord is.
De komende winter worden er weer 750 asielzoekers opgevangen in vakantiehuisjes op Duinrell in Wassenaar. Maandag kwamen de eerste bussen met vluchtelingen aan. Ze blijven tot maart volgend jaar. En de gezamenlijke kerken in Wassenaar staan klaar om de asielzoekers te begeleiden.

Taallessen en kledingbeurs

De asielzoekers worden welkom geheten in het dorp én de diensten, er is rond kerst een diner, er zijn taallessen en een kledingbeurs, er worden fietsen geregeld.
Zo worden de asielzoekers geholpen. Maar heel eerlijk is Keilholz ook: het levert de vrijwilligers zelf ‘energie en vreugde’ om dit te doen.

Begrip voor onrust

In andere gemeenten leidt de komst van asielzoekers soms tot onrust. Maar dat is nergens voor nodig, is de ervaring van de vrijwilligers. In de periode tussen 1997 en 2014 ving het COA negen keer eerder asielzoekers op in Wassenaar. En al die keren ging het goed.
Al is er ook begrip voor de zorgen die elders leven. ‘Als ook angstige mensen zich gaan openstellen voor de wereld om hen heen, kunnen er mooie dingen groeien.  Ik was zelf ook een beetje een angsthaas. En die angst is echt weg.’
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons nieuwsdossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen