Zwarte Piet nog steeds 'zwart' in eerste aflevering Sinterklaasjournaal

© archief
DEN HAAG - De pieten die maandagavond in de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal te zien waren, zijn nog steeds zwart van kleur. Het is nog niet duidelijk hoe het journaal in de komende afleveringen met de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet om zal gaan.
De twee pieten die in het NTR-programma te zien waren, waren zwart van kleur. Andere pieten zijn nog niet in beeld gekomen. Het is dus afwachten of er ook nog pieten met een andere kleur te zien gaan zijn.
De kleur van Zwarte Piet is ook dit jaar een groot discussiepunt. Er heerst veel onduidelijk in het land over welke kleur de pieten nou moeten worden. Het uiterlijk van de pieten op Haagse basisscholen gaat definitief veranderen en tijdens de intocht in Den Haag lopen 'schoorsteenpieten' mee. En dat terwijl het de kinderen helemaal niet uit blijkt te maken.

Sinterklaasjournaal als leidraad

Ook winkeliers willen graag duidelijkheid en houvast in de discussie, omdat ze niet goed weten welke lijn ze moeten volgen.
Het Sinterklaasjournaal speelt hierin een grote rol. Veel winkelketens hebben laten weten de lijn van het Sinterklaasjournaal te volgen bij de versieringen en reclame-uitingen.